ESBO: Baltarusijoje dėl karo Ukrainoje vykdoma nauja represijų banga

  • Teksto dydis:

Rusijai užpuolus Ukrainą, baltarusiai patiria naują represijų bangą, sakoma ketvirtadienį paskelbtoje didžiausios pasaulio saugumo organizacijos ataskaitoje.

Baltarusijoje dėl politiškai motyvuotų kaltinimų praėjusį mėnesį buvo sulaikyti mažiausiai 1 486 žmonės, nurodoma Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ataskaitoje. Ją matė naujienų agentūra AFP.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, represijos Baltarusijoje nukreipiamos ypač prieš tuos, kas reiškia nepritarimą karui ar pritarimą ukrainiečiams, pažymi ESBO.

„Vyksta nauja represijų banga“, – sakoma ataskaitoje.

Prieš pat invaziją, prasidėjusią 2022-ųjų vasarį, dėl protestų prieš ją buvo sulaikyta apie 1,5 tūkst. žmonių, persekiojimą nulemdavo net paprasčiausios antikarinės grotažymės socialiniuose tinkluose.

Artima Rusijos sąjungininkė Baltarusija leido Maskvai naudotis jos teritorija pradedant invaziją į Ukrainą.

Šį kovą 38 iš 57 ESBO šalių narių paragino parengti ataskaitą dėl Baltarusijos. Praėjusį kartą organizacija šios šalies veiksmus nagrinėjo 2020-aisiais.

Baltarusija, kuri, kaip ir Rusija, priklauso ESBO, atsisakė dalyvauti, nors jos buvo prašoma bendradarbiauti.

Sorbonos profesoriaus Herve Ascensio (Hervė Asansijo) ataskaita yra pagrįsta asmeniniais pokalbiais Varšuvoje ir Vilniuje, kitais tyrimais.

Represijos Baltarusijoje pastaruosius dvejus metus buvo nuolat plečiamos, dėl virtinės teisinių reformų vyriausybė įgijo „visą įstatymų bet kokiai opozicijos formai slopinti arsenalą“, rašoma ataskaitoje.

„Baltarusija vykdo plataus masto savavališkų sulaikymų ir savavališko kalinimo politiką, nesuderinamą su tarptautiniais standartais, – sakoma joje. – Kankinimai, nežmoniškas ar žeminamas elgesys nuolat ir organizuotai naudojami kalinimo vietose, ypač prieš žmones, laikomus politiniais oponentais.“

Kovą Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OHCHR) paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad teisių pažeidimai žmonių, laikomų autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponentais, atžvilgiu gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui.

A. Lukašenka Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų.

Po 2020 metais vykusių beprecedenčių protestų prieš ginčijamą jo perrinkimą A. Lukašenka dar įnirtingiau ėmė persekioti savo kritikus, daugelį jų įkalindamas ar priversdamas bėgti į užsienį.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojerepresijosBaltarusijaAliaksandras Lukašenka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių