Pereiti į pagrindinį turinį

Estija naujam tyrimui dėl kelto „Estonia“ katastrofos skirs 3 mln. eurų

2021-02-04 22:58

Estijos vyriausybė skirs 3 mln. eurų papildomam tyrimui dėl kelto „Estonia“ katastrofos.

Kaja Kallas
Kaja Kallas / Scanpix nuotr.

Lėšos bus pervestos valstybinei tyrimų tarnybai, kad Baltijos jūros dugne būtų įdėmiau apžiūrėtas prieš daugiau kaip 26 metus nuskendęs laivas, ketvirtadienį Taline pranešė valstybės kanceliarija. Tyrime dalyvaus ir Švedijos bei Suomijos ekspertai.

Per jį tikimasi išsiaiškinti, kaip laivo korpuse atsirado didelė skylė, apie kurią ilgai nebuvo žinoma. Skylę pernai aptiko dokumentinio filmo kūrėjai.

Pasak vyriausybės vadovės Kajos Kallas, tyrimas po vandeniu prasidės ne anksčiau kaip vasarą. Tam dar reikia pakeisti atitinkamus įstatymus Švedijoje ir Suomijoje, sakė ji spaudos konferencijoje. Kartu premjerė slopino viltis: „Mes neabejotinai rasime atsakymus dėl situacijos korpuse, bet aš nežinau, ar mes rasime galutinę tiesą“.

Keltas „Estonia“, kuriuo plaukė 989 žmonės, prie Suomijos pietinės pakrantės nuskendo 1994 metais naktį į rugsėjo 28 dieną, kai plaukė iš Talino į Stokholmą. Žuvo 852 žmonės. Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavusi laivo katastrofa Europoje po Antrojo pasaulinio karo. Kadangi daugelis žuvusiųjų nebuvo iškelti, laivo nuolaužos laikomos jų amžinojo poilsio vieta ir todėl yra saugomos.

Kodėl „Estonia“ nuskendo, iki šiol nėra galutinai išsiaiškinta. 1999 metų oficialaus tyrimo rezultatai skelbė, kad tragediją sukėlė bangų išlaužti priekiniai kelto vartai. Tačiau katastrofą išgyvenę žmonės ir aukų artimieji jau seniai reikalauja atnaujinti tyrimą.

Dokumentinis filmas 2020 metų rugsėjį vėl įžiebė diskusijas. Jame buvo parodytos skylės kelto korpuse, kurias filmavimo komanda aptiko padedama povandeninio roboto.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų