Estijos parlamentas pavedė K. Kallas suformuoti naują vyriausybę

  • Teksto dydis:

Estijos parlamentas trečiadienį pavedė ministrei pirmininkei Kajai Kallas (Kajai Kalas) suformuoti naują vyriausybę po to, kai jos vadovaujama centro dešinioji Reformų partija praėjusį mėnesį didele persvara laimėjo visuotinius rinkimus.

K. Kallas, kuri nuo 2021 metų sausio užima premjerės postą, sulaukė parlamento pritarimo – 59 parlamentarai balsavo „už“, o 38 „prieš“.

Kiek anksčiau ji paskelbė, kad jos partija ketina sudaryti koaliciją su liberalia partija „Eesti 200“ ir Socialdemokratų partija (SDE).

„Bendra būsimos koalicijos partijų valia – užtikrinti visapusišką Estijos valstybės saugumą“, – nurodė ji.

Estijos premjerė pareiškė, kad partijos taip pat ketina investuoti į energetinį saugumą, įgyvendinti ekologines reformas ir modernizuoti mokesčių politiką.

Ji taip pat pabrėžė, kad reikia didinti karines išlaidas, kurias prieš rinkimus jos partija žadėjo pakelti bent iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Mūsų gynybos išlaidų didinimo tikslas – ne sunaikinti priešą, bet sunaikinti priešo norą mus pulti“, – parlamente teigė K. Kallas.

Praėjusiais metais ji ragino tarptautinę bendruomenę teikti didesnę karinę pagalbą Ukrainai, kad ši atremtų Rusijos invaziją.

Tuo tarpu Estijos konservatorių liaudies partija (EKRE) ne kartą pasisakė prieš tolesnį ginklų tiekimą Ukrainai.

Praėjusį mėnesį vykusiuose rinkimuose EKRE užėmė antrąją vietą, surinkusi 16 proc. balsų, o K. Kallas vadovaujama partija surinko beveik 32 proc. balsų.

Pirmadienį K. Kallas susitiks su prezidentu, o vėliau įvyks naujos vyriausybės prisaikdinimo ceremonija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių