Pereiti į pagrindinį turinį

Etikos moko sukčiai

2012-06-30 23:59
Etikos moko sukčiai
Etikos moko sukčiai / AFP nuotr.

Mokyti studentų verslo etikos kai kurie JAV universitetai kviečiasi už finansinius nusikaltimus teistus asmenis. Šie pasakoja, kaip apgaudinėjo bendroves, kuriose dirbo.

Didžiulis susidomėjimas

Lydso verslo mokyklos auditorija buvo sausakimša. Maždaug 1600 studentų susirinko pasiklausyti dienos žvaigždės: 50-mečio vyriškio trumpais šviesiais plaukais ir dryžuotais marškiniais. Jo vardas yra Andrew Fastow. Visa auditorija pakerėta.

Praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pabaigoje A.Fastow dirbo energetikos milžino "Enron" finansų direktoriumi ir iš dalies buvo atsakingas dėl vieno stambiausių bankrotų, kuriuos kada nors matė Amerika.

2002-aisiais, metai po to, kai bendrovė žlugo, jis buvo apkaltinas sukčiavimu, pinigų plovimu ir konspiracija. Vyras sutiko bendradarbiauti su teisėsauga ir gavo šešerius metus nelaisvės.

Užvirė karštos diskusijos

Šis susitikimas nė vieno nepaliko abejingo.

"Jis leido mums suprasti, kad bet kuriuo metu galime patekti į padėtį, kai galime pasielgti neetiškai, – sakė studentas Pete'as Williamsas. – Mums labai svarbu suprasti, kur mes stovime ir kur yra ribos, kurių nevalia peržengti."

Kelias savaites po A.Fastow vizito mokykloje virė karštos formalios ir neformalios diskusijos dėl verslo etikos ir verslo pasaulio problemų. Svarbiausias klausimas buvo toks: kaip jūs pasielgtumėte A.Fastow vietoje?

"Dirbu čia septynerius metus ir dar niekada nemačiau tokio studentų bei dėstytojų entuziazmo. Šis susitikimas turi didžiulę šviečiamąją vertę. Istorijos, panašios į A.Fastow likimą, yra tokios tikros, kad traukia studentų ir dėstytojų dėmesį labiau už bet kokius klases užsiėmimus", – sakė viena susitikimo organizatorių Donna Sockell.

Verslo etika – vis aktualesnė

Per pastarąjį dešimtmetį, kai finansiniai skandalai dažnai atsidurdavo ir iki šiol atsiduria pirmuose laikraščių puslapiuose, verslo mokyklos įtraukė verslo etiką į savo mokymo programas. 2008 m. prasidėjusi pasaulinė krizė tik paspartino šią tendenciją.

Lydso verslo mokykla ne vienintelė studentams organizuoja susitikimus su baltarankiais nusikaltėliais.

"Quellos Group" įkūrėjas ir buvęs generalinis direktorius Jeffrey Greensteinas neseniai kalbėjo Vašingtono universitete. Anksčiau jis buvo nuteistas ketveriems metams kalėjimo už sukčiavimą su mokesčiais.

Šį mėnesį devynerių metų kalėjimo bausmę gavo Niujorko vertybinių popierių biržos prekiautojas Garrettas Baueris, kuris prisipažino per sukčiavimo schemą užsidirbęs 32 mln. dolerių. Kai jau buvo apkaltintas, jis spėjo paskaityti paskaitas 120-yje aukštųjų mokyklų, įskaitant Londono verslo mokyklą ir Harvardo universitetą.

Naudinga patirtis

Susidomėjimas toks didelis, kad bendrovės, tokios kaip "The Pros & the Cons", pradėjo daryti verslą ir siūlyti sukčiavimo prevencijos paskaitas, kuriose dalyvauja teisti finansiniai sukčiai.

Bet Tako verslo mokyklos verslo etikos profesorius Richardas Shreve'as teigia, kad jų mokymo įstaiga, kuri kviečiasi baltarankius nusikaltėlius bent kartą per metus, tokiems svečiams nieko nemoka.

Profesorius pripažįsta, kad tokie susitikimai vertinami labai prieštaringai.

"Žmonės gali pamanyti, kad mes aukštiname šiuos nusikaltėlius arba skatiname galvoti, kad visi verslininkai yra sukčiai. Siekdami išsklaidyti tokią nuomonę, kviečiamės daugiau pavyzdingų direktorių nei nusikaltėlių. Bet susitikimai su baltarankiais nusikaltėliais yra labai populiarūs ir skatina diskusijas apie etiką", – aiškino R.Shreve'as.

Pasak profesoriaus, studentams nereikia aiškinti, kad sukčiauti yra blogai.

"Jie yra sąžiningi žmonės. Bet visai tikėtina, kad vieną dieną jie susidurs su tokia profesine situacija, kai bus labai sunku nuspręsti, kas yra teisinga. Pavyzdžiui, ką jūs darytumėte, jeigu teisėti akcininkų interesai prieštarautų darbuotojų interesams?" – svarstė R.Shreve'as ir pridūrė, kad susitikimai su sukčiais gali padėti būsimiems verslininkams teisingai išspręsti etinę dilemą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų