Pereiti į pagrindinį turinį

Derybos: ant kortos pastatyta Graikijos ateitis ES

2015-06-18 13:09
BNS inf.
AFP nuotr.

Euro zonos valstybių finansų ministrai ketvirtadienį surengs lemiamas derybas dėl Graikijos, kurios vyks po virtinės griežtų įspėjimų, kad šaliai gresia skausmingų pasekmių turėsiantis pasitraukimas iš Europos Sąjungos, jei nebus sudarytas susitarimas su jos kreditoriais.

Kai derybos tarp Atėnų ir ES, Europos centrinio banko ir Tarptautinio valiutos fondo dėl paskutinės 7,2 mlrd. eurų išmokos skyrimo pagal galiojančią tarptautinės finansinės pagalbos Graikijai programą šią savaitę faktiškai žlugo, pareigūnai ėmė atvirai kalbėti apie galimą Graikijos apsitraukimą iš euro zonos.

Trečiadienį, 19-os euro zonos šalių finansų ministrų susitikimo Liuksemburge išvakarėse, Graikijos centrinis bankas pirmą kartą įspėjo, kad Atėnams nesugebėjus susitarti su tarptautiniais skolintojais, šalies gali laukti „skausmingas“ pasitraukimas iš bendrosios Europos valiutos zonos ir netgi Bendrijos.

Faktą, kad ES aukščiausia finansų vadovybė taip pat rimtai svarsto galimą Graikijos pasitraukimą iš euro zonos (vadinamąjį Grexit scenarijų), patvirtino Vokietijos centrinio banko vadovas Jensas Weidmannas (Jensas Veidmanas), pareiškęs, kad toks žingsnis „pakeistų pinigų sąjungos pobūdį“, bet jos nesužlugdytų.

Nepaisant įspėjimų ir artėjančio galutinio termino grąžinti TVF 1,6 mlrd. eurų, ką Atėnai turėtų padaryti šio mėnesio gale, Graikijos finansų ministras Janis Varufakis (Yanis Varoufakis) pareiškė nesitikįs, kad šiose derybose bus rasta išeitis iš aklavietės ir susitarta dėl pinigų skyrimo mainais į Atėnų įsipareigojimą įgyvendinti reikalaujamas reformas.

„Nemanau“, - sakė ministras, kai trečiadienį per vizitą Paryžiuje jo buvo paklausta, ar jis tikisi susitarimo.

„Dabar politiniai lyderiai turi pasiekti susitarimą“, - pridūrė jis.

Augantį tarptautinį nerimą dėl galimų šios krizės pasekmių pabrėžė ir JAV federalinės rezervų sistemos vadovė Janet Yellen (Dženet Jelen), kuri įspėjo, kad pasaulio ekonomika gali susidurti su rimtomis problemomis, jei Graikija nesusitars su savo kreditoriais.

„Tuo atveju, jei susitarimo nebus, matau galimą destabilizaciją, kuri gali paveikti Europos ekonomikos perspektyvas ir pasaulines finansų rinkas“, - pabrėžė J.Yellen.

Biudžeto deficitas buvo mažesnis

Smukus išlaidoms, Graikijos biudžeto deficitas per penkis metų mėnesius buvo mažesnis, negu prognozuota, ketvirtadienį pranešė šalies Finansų ministerija.

Pasak ministerijos, deficitas siekė 1,4 mlrd. eurų, tuo tarpu buvo tikėtasi, kad deficitas sieks 3,5 mlrd. eurų.

Biudžeto įplaukos šiuo laikotarpiu sudarė 18,6 mlrd. eurų, o išlaidos - 20 mlrd. eurų.

A. Merkel: Graikijos skolų krizės sprendinys įmanomas

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė liekanti įsitikinusi, kad dar įmanoma pasiekti susitarimą su Graikija dėl žlugdančios skolų krizės, artėjant antradienį prasidedančiam svarbiam Eurogrupės susitikimui.

„Vokietija toliau dės pastangas išlaikyti Graikiją euro zonoje, – ji sakė Bundestagui. – Tebesu įsitikinusi, jog jeigu bus valia, bus ir išeitis. Jeigu politiniai lyderiai Graikijoje demonstruos šią valią, tuomet susitarimas su trimis institucijomis (Europos Sąjunga, Europos centriniu banku ir Tarptautiniu valiutos fondu) tebėra įmanomas.“

Euro grupės egzistavimas nepriklauso nuo Graikijos

Euro zona nežlugs, jeigu iš jos pasitrauktų Graikija, Vokietijos centrinio banko vadovas Jensas Weidmannas (Jensas Veidmanas) pareiškė duodamas interviu laikraščiui, kuris buvo paskelbtas ketvirtadienį.

„Euro zonos išlikimas nėra susietas su įvykiais Graikijoje. Tačiau, žinoma, užkrečiami padariniai negali būti atmesti, nes valiutų sąjungos pobūdis pasikeistų dėl „Grexit“ (Graikijos pasitraukimo)“, – centrinio banko pirmininkas J.Weidmannas sakė Prancūzijos dienraščiui „Les Echos“.

Šį interviu taip pat paskelbė Ispanijos dienraštis „El Mundo“ ir Italijos „La Stampa“.

„Valiutų sąjungos pobūdis taip pat pasikeistų, jeigu atskiros šalys nevykdytų savo pareigų užtikrinti valiutos stabilumą ir paverstų valiutų sąjungą mokėjimų sąjunga, už kurią jų gyventojai niekada nebalsavo“, – pabrėžė J.Weidmannas.

„Tai irgi yra užkrečiamas padarinys, kurio neigiamos pasekmės neturėtų būti nuvertinamos“, – perspėjo jis.

Laukiama Graikijos siūlymų

Dabar Graikija turi žengti savo žingsnį susitarimo dėl skolų su kreditoriais Europos Sąjungoje ir TVF link, tačiau mažai tikėtina, kad butų susitarta šį ketvirtadienį per euro zonos finansų ministrų susitikimą, pareiškė Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas (Jerunas Deiselblumas), Nyderlandų finansų ministras.

„Dabar kitą žingsnį, siekiant patikimo, finansiškai tvaraus susitarimo, turi žengti Graikija“, – sakė į derybas Liuksemburge atvykęs J.Dijsselbloemas žurnalistams.

„Daug vilčiu neturiu“, – tačiau pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų