Pereiti į pagrindinį turinį

Europa griežtins saugumo priemones lėktuvuose

2006-08-18 00:00

Siūloma steigti ekspertų greitojo reagavimo pajėgas, kurios būtų pasirengusios teroro aktams

Siūloma steigti ekspertų greitojo reagavimo pajėgas, kurios būtų pasirengusios teroro aktams

Po to, kai Didžiojoje Britanijoje praėjusią savaitę buvo atskleistas įtariamas sąmokslas sprogdinti lėktuvus, visoje Europos Sąjungoje (ES) gali būti pradėtos taikyti naujos saugumo priemonės. Per Londoną skrendantys keleiviai jau dabar pratinasi prie vėluojančių ar atšaukiamų skrydžių, kai iškyla menkiausias įtarimas dėl saugumo.

Nori šviesti islamo dvasininkus

Per ES teisingumo ministrų susitikimą, kuris trečiadienį vyko Londone, buvo aptarti keli pasiūlymai, tarp jų - pasiūlymas sugriežtinti rankinio bagažo tikrinimą oro uostuose, blokuoti kai kurias interneto svetaines, labiau keistis informacija apie lėktuvais skrendančius keleivius ir supažindinti musulmonų dvasininkus su europietiškomis vertybėmis. Apie tai rašo Briuselio leidinys “EUobserver”.

Per susitikimą ES teisingumo komisaras Frankas Fratinis sakė, kad kitą mėnesį visiems bloko teisingumo ministrams pasiūlys konkrečias priemones dėl to, kaip aptikti skystus sprogmenis, kuriuos jis pavadino ypač pažeidžiama vieta Europos saugumo sistemoje.

Britų tyrėjai mano, kad įtariami teroristai rengėsi susprogdinti į JAV skrendančiuose lėktuvuose skystus sprogmenis, įneštus paprastuose gėrimų buteliuose.

Reikalinga nauja tikrinimo sistema

F.Fratinis taip pat teigė, kad reikėtų blokuoti interneto svetaines, kuriose kurstoma vykdyti teroro veiksmus, ir iškėlė idėją, kad imamai (musulmonų dvasininkai) į savo mokymą turėtų įtraukti ir Europos vertybių diegimą. “Tikrai norime europietiško islamo”, - jo žodžius citavo AFP, pranešė BNS

“Labai svarbu ne tik parodyti musulmonų bendruomenėms, kad mes visiškai gerbiame kitas religijas ir kitus tikėjimus, bet taip pat pasakyti, jog norime, kad jie gerbtų šalių įstatymus, Europos įstatymus ir pagrindines teises, visų pirma - teisę gyventi”, - sakė F.Fratinis.

F.Fratinis siūlė steigti ekspertų greitojo reagavimo pajėgas, kurias būtų galima skubiai išsiųsti į bet kurią bloko valstybę, jei joje įvykdomas teroro išpuolis. Dėl praėjusios savaitės įvykių tikriausiai bus greičiau įdiegta pažangesnė duomenų apie keleivius tikrinimo sistema. Būtų galima išstudijuoti galimybes tikrinti keleivius gerokai prieš skrydį, kad sėdant į lėktuvą kontrolė vyktų greičiau ir lengviau, sakė komisaras.

Po diskusijų vokiečių vidaus reikalų ministras Volfgangas Šoiblė sakė, kad visoje ES turėtų būti draudžiama rankiniame bagaže turėti skysčių.

Britų dienraštis “The Times” pranešė, kad ES transporto ministrai per susitikimą kitą savaitę turi aptarti dvi svarbias saugumo priemones - rankinio bagažo tikrinimo sugriežtinimą ir pažangesnį duomenų apie keleivius tikrinimą.

Areštą pratęsė savaitei

Britų policija, tirianti įtariamą sąmokslą sprogdinti virš Atlanto skrendančius lėktuvus, nepateikusi jokių kaltinimų paleido vieną asmenį, kurį buvo areštavusi. Tačiau teismas leido policijai toliau laikyti 23 kitus įtariamuosius, kuriuos norima apklausti, - 21 jų areštas pratęstas savaitei, o dviejų - penkioms dienoms, pranešė “Reuters”-BNS.

Aiškindama minėto asmens paleidimą, policija savo pranešime nurodė: “Per visas operacijas kai kas gali būti paleistas be jokių kaltinimų, o kai kas gali būti laikomas, ... kol vyksta tolesnis tyrimas”.

“Tai nėra neįprasta ir to galima tikėtis per didelio masto sudėtingus kriminalinius tyrimus, kai būna ... areštų”, - sakoma pranešime.

Detektyvai turėjo prašyti pratęsti 23 asmenų, kurie visi yra Didžiojoje Britanijoje gimę musulmonai, daugiausia - pakistaniečių kilmės, sulaikymo terminą.

Ne visi skrydžiai įvyksta

Šie žmonės buvo suimti po to, kai policija paskelbė sužlugdžiusi planą į JAV skrendančiuose lėktuvuose įvykdyti mirtininkų išpuolius, kurių metu būtų buvę susprogdinti skysti sprogmenys, įnešti į lėktuvą gėrimų buteliuose. Policija įtariamuosius gali laikyti iki 28 dienų, o paskui turi pateikti jiems kaltinimus arba juos paleisti.

Tuo tarpu per Didžiąją Britaniją keliaujantys keleiviai ir toliau turi taikytis su tuo, kad skrydžiai vėluoja arba atšaukiami.

BBC pranešė, kad vakar buvo atšaukta 19 “British Airways” reisų iš Hitrou oro uosto. Tai padaryta kilus įtarimų dėl pavojaus signalo. Tikimasi, kad šiandien nebereikės atšaukti nė vieno skrydžio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų