Pereiti į pagrindinį turinį

Europos Parlamento "skaistyklą" perėjo ne visi

2010-01-25 09:33
Europos Parlamento "skaistyklą" perėjo ne visi
Europos Parlamento "skaistyklą" perėjo ne visi / Scanpix nuotr.

Nauja Europos Komisija dar nepradėjusi dirbti susitepė mundurą. Viena kandidatė į eurokomisarus priversta pasitraukti, kiti pristatę savo programas sukėlė rimtų abejonių.

A.Šemeta gavo dvejetą

Briuselyje ir Strasbūre šią savaitę virė didelės aistros. Kandidatams į eurokomisarus teko pereiti tikrą skaistyklą – klausymus Europos Parlamente. Kandidatai išgirdo daug priekaištų – pradedant kompetencijos stoka ir baigiant ryšiais su Rusijos mafija.

Viena iš naujos Europos Komisijos silpnųjų vietų buvo vadintas ir Lietuvos atstovas Algirdas Šemeta, praėjusių metų rugsėjį pakeitęs Dalią Grybauskaitę ES finansinio programavimo ir biudžeto komisaro poste, o dabar pretenduojantis į Mokesčių ir muitų sąjungos, audito ir kovos su sukčiavimu komisaro portfelį.

Vertindamas kandidatus į Europos Komisiją, įtakingas Didžiosios Britanijos laikraštis "Financial Times" A.Šemetai skyrė tik du balus iš penkių.

"Europarlamentarai pasigedo A.Šemetos konkretumo atsakant į klausimus. Tai yra pagrindinė kritikos priežastis, – dienraščiui paaiškino Lietuvos atstovas Europos Parlamente Zigmantas Balčytis. – Lietuvos kandidatas negalėjo detalizuoti, kokiomis priemonėmis kovos su sukčiavimu ES, kaip ketina reformuoti kovos su sukčiavimu tarnybą OLAF. Parlamentarai pasigedo konkretumo, kaip kandidatas ketina tobulinti ES finansų valdymą ir mokesčių sistemą."

Tačiau Z.Balčytis pabrėžė, kad A.Šemetos atsakymai raštu, kurie gali būti prilyginti eurokomisaro programai, parengti gerai, ir ragino vertinti kandidatą ne tik pagal viešą kalbėjimą.

"Kandidatas žino svarbiausias ES problemas, supranta, kaip jas reikia spręsti", – reziumavo europarlamentaras.

Neatlaikė įtarimų lavinos

Gerokai sunkesnį egzaminą teko laikyti bulgarei Rumianai Jelevai, kuriai buvo pasiūlytas tarptautinio bendradarbiavimo, humanitarinės pagalbos ir krizių valdymo komisaro postas.

Pareiškusi, kad Gruzija yra Artimuosiuose Rytuose, sunkiai angliškai šnekanti moteris privertė europarlamentarus suabejoti dėl jos kompetencijos. Įtarimų sukėlė ir įrašas buvusios Bulgarijos užsienio reikalų ministrės pajamų deklaracijoje: "Nėra ką deklaruoti."

R.Jeleva tikino, kad prieš dvejus metus paliko verslą. Bet oponentai pradėjo žerti kaltinimus, kad jai dar priklauso 60 proc. privatizavimo klausimais konsultuojančios bendrovės "Global Consult Ltd" akcijų. Bendrovė pakeitė pavadinimą, o R.Jeleva, pasak oponentų, toliau faktiškai jai vadovavo. Politikė nuo 2007 iki 2009 m. ėjo europarlamentaro pareigas, nors Bulgarijos įstatymai draudžia derinti jas su komercine veikla.

Stipriausią smūgį R.Jeleva patyrė, kai ant jos krito mafijos šešėlis. Žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad jos vyras verslininkas susijęs su Rusijos nusikalstamu pasauliu.

Nors nė vienas kandidatei mestas kaltinimas nebuvo įrodytas, įtarimų šleifas palaidojo jos galimybes užimti postą Europos Komisijoje. R.Jeleva pati atsiėmė savo kandidatūrą, o į jos vietą Bulgarija pasiūlė Pasaulio banko pirmininko pavaduotoją Kristaliną Georgijevą. Jos klausymas turėtų įvykti kito mėnesio pradžioje, o Europos Parlamento balsavimas dėl naujos Europos Komisijos sudėties numatytas vasario 9-ąją.

Nesėkminga J.M.Barroso pradžia

Neigiamų atsiliepimų sulaukė ir kitų šalių kandidatai. Slovakas Marosas Sevkovičius – už čigonus diskriminuojančius pareiškimus, prancūzas Michelis Barnier – už anglosaksiško rinkos modelio kritiką, olandė Neelie Kroes, suomis Olli Rehnas ir britė Catherine Ashton – už nepakankamą savo srities išmanymą.

Tačiau išnagrinėjęs kandidatų atsakymus raštu ir žodžiu Europos Parlamentas ketvirtadienio patvirtino 25 iš 26 kandidatų. Teliko įvertinti bulgarę K.Georgijevą.
Nauja Europos Komisija turėjo pradėti darbą šių metų pradžioje, bet tam sukliudė ilgai strigęs ES reformų sutarties ratifikavimas. Kandidatų keitimas neleis komisarams susirinkti į pirmą posėdį ir vasario 1 d., kaip buvo planuojama. Dalis analitikų teigia, kad tai yra didelė Europos Komisijos pirmininko José Manuelio Barroso, kritikuojamo už tai, kad per pastaruosius penkerius metus vadovaudamas komisijai nedaug tenuveikė, nesėkmė.

D.Grybauskaitės pamaina nuvylė europarlamentarus

Kaip Algirdui Šemetai sekėsi laikyti europarlamentarų surengtą egzaminą, dienraščiui papasakojo Europos Parlamento narys Justas Vincas Paleckis.

– Kokių priekaištų iš europarlamentarų sulaukė Lietuvos kandidatas?

– Pasak mano kolegos, Socialistų ir demokratų progresyvaus aljanso Biudžeto kontrolės komiteto, kur vyko klausymas, atstovo Jenso Gajerio, A.Šemetai nepavyko įtikinti daugelio europarlamentarų nei dėl savo kompetencijos reformuoti ES kovos su korupcija tarnybą, nei dėl ES mokesčių reformos. Jis taip pat nesugebėjo pateikti aiškios vizijos, kaip kovoti su mokesčių rojaus valstybėmis. A.Šemeta, pasak parlamentarų, pademonstravo ir nepakankamas Komisaro elgesio kodekso žinias.

Netikėta, bet A.Šemetai daug kritikos atseikėjo jo kolegos, tos pačios politinės šeimos europarlamentarai: krikščionys demokratai, taip pat liberalai. Per klausymus viena iš dešiniųjų kolegių kandidatui į akis ne visai diplomatiškai išrėžė, kad jis turėtų pamąstyti apie savo tinkamumą eiti siūlomas pareigas.

– Ar teisūs ekspertai, vadinantys A.Šemetą naujos Europos Komisijos silpnąja grandimi?

– Su Bulgarijos dabar jau ekskandidate R.Jeleva lietuvis A.Šemeta ir jau antrai kadencijai siūlomas suomis Olli Rehnas yra parlamentarams labiausiai užkliuvę kandidatai į komisarus. Nors A.Šemeta finansų srityje dirba ne pirmus metus, jam koją pakišo europinio bendravimo įgūdžių stoka. Žinoma, A.Šemetos situaciją apsunkino ir tai, kad daug kas lygino jį su pirmtake – prieš penkerius metus D.Grybauskaitė klausymuose tiesiog sublizgėjo. Atsakinėdamas į klausimus, A.Šemeta dažnai citavo Komisijos pirmininką J.M.Barroso ir taip sudarė nepakankamo savarankiškumo įspūdį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų