EVA: nėra požymių, kad „AstraZeneca“ vakcina lemia kraujo krešulių susidarymą

Europos vaistų agentūra (EVA) antradienį pareiškė, kad nėra „jokių požymių“, jog bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina nuo koronavirusinės infekcijos kai kuriais atvejais lemia kraujo krešulių susidarymą paskiepytiems žmonėms, nors kelios Europos šalys dėl šių įtarimų laikinai sustabdė preparato naudojimą.

Europos Sąjungos farmacijos priežiūros institucija per virtualią spaudos konferenciją pabrėžė liekanti „tvirtai įsitikinusi“, kad šio preparato nauda nusveria riziką.

„Tebesame tvirtai įsitikinę, kad „AstraZeneca“ vakcinos nauda užkertant kelią COVID-19 su susijusia hospitalizacijos ir mirties rizika nusveria šio pašalinio poveikio riziką“, – sakė EVA vadovė Emer Cooke (Emer Kuk).

„Šiuo metu nėra požymių, kad tokias būkles nulėmė paskiepijimas. Jų nebuvo per klinikinius bandymus; jos nėra įtrauktos į žinomo ar tikėtino pašalinio poveikio sąrašą“, – sakė E. Cooke.

Pasak jos, klinikiniai tyrimai parodė, kad „kraujo krešulių susidarymo atvejų skaičiai labai maži“.

Amsterdame įsikūrusios EVA saugumo komitetas antradienį susirinko vertinti naujos informacijos, o išvadas padarys per specialų susitikimą ketvirtadienį, pranešė E. Cooke.

Tuomet komitetas „praneš mums, ar reikia imtis kokių nors tolesnių veiksmų“, nurodė ji, bet nesakė, kokios tos priemonės galėtų būti.

Virtinė Europos šalių, tarp jų Prancūzija ir Vokietija, po pranešimų apie kai kuriems paskiepytiems asmenims susidariusius kraujo krešulius sustabdė „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto vakcinos naudojimą.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai antradienį taip pat susitinka aptarti šios vakcinos.

EVA „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto vakciną bet kokio amžiaus žmonėms leido naudoti sausio 29-ąją. Tačiau skiepijimas ja nebuvo sklandus nuo pat pradžių; kelios šalys anksčiau skelbė, kad ja nereiktų skiepyti pagyvenusių asmenų.

Tikrina neigiamus atvejus, susijusius su visomis vakcinomis

Europos vaistų agentūra (EVA) antradienį paskelbė tirianti „visų vakcinų“ rimto šalutinio poveikio atvejus, ne tik su „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto vakcina siejamą galimą kraujo krešulių susidarymą.

„Tikriname neigiamus atvejus, susijusius su visomis vakcinomis“, – nurodė EVA vadovė Emer Cooke (Emer Kuk), atsakydama į klausimą, ar agentūra taip pat tiria „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinas po pranešimų apie krešulius po paskiepijimo šiais skiepais Jungtinėse Valstijose.

„Šiuo metu dėl pranešimų apie incidentus Europoje pačiame dėmesio centre yra „AstraZeneca“, – spaudos konferencijoje sakė E. Cooke. – Tačiau tikriname visų šiuo metu naudojamų vakcinų... rodiklius ir atrodo, kad panašūs skaičiai yra visame pasaulyje. Bet tai dar turės įvertinti mūsų [saugumo] komitetas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

jau

jau portretas
pats uzsienis stabd o sia vakcina o musiskiai neima galvon nes reikia po sovietskomu daryti 5io plana

Nausėdas

Nausėdas portretas
Kad ir ką kalbėtų mūsų karštai mylima ministrė Dobrovolska,- niekas Lietuvoje nei lenkų, nei rusų TEISIŲ NEPAŽEIDŽIA. Jei lenkai ir rusai nenori skiepytis- tegul nesiskiepija. Ką gi-mažumų pasirinkimas pas mus nekvescionuojamas. Tik paskui -gulint pajungtam prie dirbtinių plaučių aparato,- permąstyti pasirinkimą bus vėlu. Bet tai jau jų asmeninė tragedija

ALGIS

ALGIS portretas
Šalyse miršta žmonės , o jie kaip durniai triūbina savo , TAI KODĖL JAU ATSISAKĖ 10 VALSTYBIŲ , KĄ JIE DURNI .
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių