„Facebook“ planuoja savo kriptovaliutą išleisti 2021-ųjų pradžioje, ES nepatenkinta

JAV socialinių tinklų milžinė „Facebook Inc.“ planuoja savo kriptovaliutą „Libra“ ribotu kiekiu išleisti 2021 metų pradžioje, skelbia britų leidinys „Financial Times“, remdamasis trimis projekte dalyvaujančiais šaltiniais.

„Facebook Inc.“ naujos kriptovaliutos emisijos planus pristatė 2019-ųjų birželį. Pagal pradinį planą, „Libra“ naudotojai galėtų ja atsiskaityti feisbuke bei kitur internete, taip pat pervesti jos vieni kitiems.

Buvo daroma prielaida, kad „Libra“ priklausys grupei „stablecoin“ kriptovaliutų, padengtų nacionalinėmis valiutomis bei aktyvais, tuomet svarstyta ją susieti su kitomis valiutomis. Tačiau dabar planuojama „Libra“  susieti su JAV doleriu santykiu vienas prie vieno, rašo „Financial Times“.

„Libra“ projektas nuo pat jo paskelbimo buvo atidžiai stebimas bei kritikuojamas įstatymų leidėjų ir reguliavimo institucijų. Pastarosios perspėjo, kad „Libra“ be tinkamos priežiūros gali būti naudojama nusikalstamais tikslais. Todėl „Facebook Inc.“ pažadėjo įšaldyti projektą, kol gaus tiek JAV, tiek ir Europos reguliuotojų pritarimus.

Dabar, „Financial Times“ žiniomis, JAV korporacija laukia Šveicarijos finansų reguliuotojo palaiminimo.

Technologijų milžinių, tokių kaip „Facebook“ planuojamos išleisti kriptovaliutos gali sutrikdyti Europos finansų sistemą, perspėjo Europos Centrinio Banko (ECB) vykdomosios valdybos narys Fabio Panetta.

„Technologijų milžinės gali kelti reikšmingų ekonominių ir socialinių rizikų, jos gali apriboti, o ne išplėsti pasirinkimą vartotojams. Nors jos galėtų pasiūlyti patogius ir veiksmingus mokėjimų sprendimus, tai kelia riziką konkurencijai, privatumui, finansiniam stabilumui ir net piniginiam suverenitetui“, – sakė F. Panetta.

Šiuo metu vis daugiau pasaulio gyventojų pereina prie skaitmeninių atsiskaitymo būdų, o šią tendenciją dar labiau paskatino koronaviruso pandemija.

Tiesa, F. Panetta anksčiau išreiškė pritarimą skaitmeniniam eurui, o ECB rengia konsultacijas su visuomene dėl to, ar reikėtų įvesti skaitmeninę valiutą.

Rugsėjį Europos Komisija (EK) pristatė planus reguliuoti kriptovaliutas, o tai gali apriboti „Libra“ ir panašių projektų plėtrą.

„ES neturėtų pradėti veikti jokiu turtu neparemta kriptovaliutų sistema, kol nebus nustatyti ir išspręsti teisiniai, reguliavimo ir priežiūros iššūkiai“, – teigė EK.

Savo ruožtu Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as yra tvirtinęs, kad valiutas leisti „gali tik ECB“.


Šiame straipsnyje: Facebookkriptovaliutastartas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių