Pereiti į pagrindinį turinį

F.Hollande'as užmigo ant laurų?

2012-10-01 23:59
F.Hollande'as užmigo ant laurų?
F.Hollande'as užmigo ant laurų? / AFP nuotr.

Į Prancūzijos prezidento postą jis įsiveržė su trenksmu išstumdamas Nicolas Sarkozy. Tačiau kol kas François Hollande'ui apklausos nepalankios. Šalyje problemų daug ir joms išspręsti reikia laiko. Tačiau ar prancūzai to laiko savo vadovui duos?

Nuotaikos prastėja

3 mln. prancūzų neturi darbo, ekonomika įspūdingai neauga, o šalies gyventojų nuotaika bjūra.

Net 68 proc. Prancūzijos gyventojų, kaip rodo apklausos, mano, kad ateityje reikalai tik blogės. Asmeninis F.Hollande'o populiarumas nukrito apie 11 proc.

Taigi, darbo Eliziejaus rūmuose pradžia F.Hollande'ui – nekokia.

Ar gali naujai išrinktas šalies vadovas per kelis mėnesius viską pakeisti? Žinoma, kad ne.

F.Hollande'as ne sykį sakė, jog jam reikia poros metų, kad rinkėjai matytų pokyčius, kuriuos jis žadėjo. Tačiau prancūzai juokiasi, kad prezidento rinkimų šūkis buvo ne "Pokyčiai per dvejus metus" (pranc. – "Le Changement dans deux ans"), o "Pokyčiai dabar" (pranc – "Le Changement – c'est maintenant!").

"Prancūzams atrodo, kad jis švaisto laiką, – pabrėžė Marie Ève Malouines, "France Info" radijo politikos skilties apžvalgininkė ir F.Hollande'o biografijos autorė. – Matote, vasarą buvo nemažai blogų žinių, o prezidento reakcija dažnai atrodė vangi."

Ar dėl šios priežasties šalies vadovas panašus į tą, kuris, regis, neketina laikytis duotų pažadų?

"Renault" prieš "Mersedes"

Per rinkimų kampaniją F.Hollande'as žadėjo, kad pirmiausia imsis keisti pirmtako pensijų reformą.

Jis pažadėjo sukurti daugiau darbo vietų: 10 tūkst. policijos etatų, 40 tūkst. mokytojų. Tačiau taip pat pareiškė, kad Prancūzija privalo sumažinti savo biudžeto deficitą ir aptirpdyti skolas.

Kaip jis ketina tai pasiekti? Įvesdamas mokesčius?

Kritikai juokiasi, kad F.Hollande'as dar kandidatuodamas į šalies vadovus turėjo rinkėjus įspėti, kad padidins mokesčius.

"Skaitykite iš lūpų. Daugiau mokesčių!" – ironizavo prezidento kritikai, daugiausia iš dešiniosios politinės stovyklos. Jų nuomone, būtent toks turėjo būti F.Hollande'o šūkis.

Kritikai tvirtina, kad reformos sumažins Prancūzijos konkurencingumą.

Tačiau prezidentas atrėžė, kad sieks apsaugoti šalies pramonę. Tik kaip? Antai Prancūzijos automobilių gigantas "Peugeot" šią vasarą smogė F.Hollande'ui tiesiai į paširdžius – atleido per 8 tūkst. bendrovės darbuotojų.

F.Hollande'as pareiškė, kad tokie "Peugeot" veiksmai – nepriimtini, nors vėliau pats pripažino, kad tai – neišvengiama.

Prancūzijos automobilių pramonė išgyvena ne pačius geriausius laikus. Skirtingai nei kaimynės Vokietijos.

Kai kurie net juokiasi, kad Prancūziją ir Vokietiją geriausia lyginti žvelgiant į "Renault" ir "Mersedes" automobilius.

Smūgis įvaizdžiui?

Prancūzijos politikos ekspertai sako, jog F.Hollande'as nesugebėjo pasinaudoti savo pirmtako klaidomis, kad laimėtų visų prancūzų meilę ir paramą.

Prieš prezidento rinkimus daugelis kalbėjo, kad prancūzams įgriso hyperaktyvusis N.Sarkozy. Todėl Prancūzijos rinkėjai esą išsirinko tradicinį prezidentą – kompromiso žmogų, kuris tesi pažadus.

Tačiau, kaip sako M.E.Malouines, žmonėms pamažu nusibosta Misterio normalaus įvaizdis, kurį kuria šalies vadovas.

Tiek N.Sarkozy, tiek F.Hollande'as nebuvo ir nėra be galo mylimi.

N.Sarkozy visuomenės nemalonę užsitraukė vos laimėjęs rinkimus, kai užuot šventęs savo pergalę su tauta Konkordijos aikštėje nuvyko į Eliziejaus rūmus ir juose pramogavo su bičiuliais iš verslo pasaulio.

O F.Hollande'ui koją pakišo jo partnerė Valérie Trierweiler – ji per Prancūzijos parlamento rinkimus socialiniame tinklalapyje "Twitter" viešai išsakė savo paramą vienam Socialistų partijos kandidatų, kuris metė iššūkį F.Hollande'o buvusiai žmonai ir jo keturių vaikų motinai Ségolène Royal.

Šis, nors menkas incidentas, pasak prezidento biografės M.E.Malouines, turėjo žalos naujojo šalies vadovo kruopščiai kurtam gero vaikino įvaizdžiui.

"Galbūt daugeliui prancūzų F.Hollande'as tebėra normalus, tačiau akivaizdu, kad jo draugė – ne", – sakė M.Eve Malouines.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų