Pereiti į pagrindinį turinį

Fidelis Kastras - pasaulio dėmesio centre

2006-08-03 00:00

Kubos žmonės tikisi, kad jų lyderis pasveiks, tačiau kyla abejonių, ar jis dar gyvas

Kubos žmonės tikisi, kad jų lyderis pasveiks, tačiau kyla abejonių, ar jis dar gyvas

Kubos lyderis Fidelis Kastras viešumoje nepasirodo, todėl pasaulis remiasi tik oficialiais pranešimais, kad jis sveiksta po operacijos.

Kreipimąsi perskaitė žurnalistas

Beveik 50 metų Kubos gyvenime dominuojantis Fidelis Kastras antradienį šalies gyventojams sakė, kad po operacijos yra geros nuotaikos ir kad jo būklė yra stabili, pranešė “Reuters”-BNS.

“Galiu pasakyti, kad būklė stabili, bet realiai mano sveikatos būklės raidai reikia laiko”, - sakoma 79 metų F.Kastro pareiškime, kuris buvo perskaitytas per valstybinę televiziją. Pats lyderis ekrane nepasirodė.

“Mano nuotaika labai gera, - sakė jis. - Daugiausia, ką galiu pasakyti, yra tai, kad padėtis bus stabili daug dienų, kol bus galima pasakyti nuosprendį”.

Sergantis lyderis pirmadienį prieš operaciją, kurios metu turėjo būti sustabdytas kraujavimas iš žarnyno, valdžios įgaliojimus laikinai perdavė savo jaunesniajam broliui Rauliui.

F.Kastras, kuris teigė valdžios įgaliojimus perdavęs dėl to, kad Kubai kelia pavojų JAV, sakė, jog Kubos ginkluotosios pajėgos yra pasirengusios ginti šalį.

Televizijos žurnalistas Randis Alonsas teigė, kad kalbėjosi su F.Kastru prieš pat eterį ir kad Kubos lyderis prašė perduoti jo žodžius liaudžiai.

Dž.V.Bušas kalba apie kubiečių išlaisvinimą

Pranešimas, kad F.Kastras serga, išprovokavo linksmybes Majamio gatvėse, kur šventė išeiviai iš Kubos, trokštantys vienintelės Vakarų pusrutulyje komunistinės vyriausybės galo. Pasigirdo spėliojimų, kad nuo 1959-ųjų valdantis F.Kastras į valdžią nebegrįš.

Vašingtone Džordžo V.Bušo administracija, kuri sugriežtino dešimtmečius taikomą JAV embargą Kubai, atmetė bet kokią galimybę laikytis švelnesnės pozicijos naujojo laikinojo lyderio Raulio Kastro atžvilgiu.

CNN pranešė, kad vienam Majamio televizijos kanalui Dž.V.Bušas sakė, kad “mūsų tikslas yra išlaisvinti Kubos žmones”.

Brazilijos prezidentas Luisas Inasijus Lula da Silva, kuris yra senas F.Kastro draugas, sakė, kad tik patys kubiečiai turėtų spręsti dėl galimo naujo prezidento.

“Valdžios tęstinumo procesas yra toks sprendimas, kurį turės priimti Kubos liaudis”, - žurnalistams Brazilijoje sakė L.I.Lula da Silva. Jis pridūrė, kad F.Kastro gali pasveikti ir kad “padėtis gali nebūti tokia bloga kaip atrodo”.

Broliui bus sunku

Kuboje, kur F.Kastras valdo nuo 1959-ųjų, kai jo partizanai nuvertė JAV remtą Fulchensijų Batistą, paskelbus šias naujienas atsirado neaiškumu dėl politinės ateities.

Salos, kur gyvena 11 mln. gyventojų, Nacionalinės Asamblėjos pirmininkas Rikardas Alarkonas stengėsi išsklaidyti nuogąstavimus, kad F.Kastras miršta. “Kubos lyderis visada kovos iki paskutinės akimirkos. Bet ta paskutinė akimirka dar labai toli”, - sakė jis.

75 metų gynybos ministras R.Kastras, dabar iš brolio perėmęs Komunistų partijos lyderio, ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado ir vykdomosios Valstybės tarybos prezidento įgaliojimus, viešai kol kas nesirodo.

Partijos pareigūnai išreiškė paramą buvusiam partizanui Rauliui, kuris dešimtmečius buvo savo brolio šešėlyje ir yra laikomas žmogumi, užtikrinsiančiu vienpartinės politinės sistemos tęstinumą.

Gyventojai viliasi geriausio

Daugelį kubiečių pribloškė šalies lyderio, dešimtmečius tvarkiusio jų gyvenimus, laikinas pasitraukimas. BBC korespondentas Styvenas Gibsas vakar kalbėjosi su gyventojais Havanos gatvėse. Anot jo, mieste tvyrojo ramybė, netgi visiškas abejingumas įvykiams, kurie prikaustė visą pasaulį.

Žmonės ėjo į darbą, parduotuvės buvo atidarytos, kino teatruose buvo pilna žiūrovų. “Mes manome, kad jam greitai viskas bus gerai. Jis yra sveikas”, - sakė buvusi medicinos slaugė Dinora Padron, stovėdama šalia F.Kastro plakato su užrašu “Mums gerai sekasi”. “Jis turi atsigauti. Jis yra mūsų lyderis, geriausias”, - sakė 54 metų Deividas Santosas.

Tačiau Havanos centriniame parke sutiktas vyras nebuvo toks optimistas. “Manau, kad jis jau miręs. Čia yra totalitarinė valdžia. Ji niekada nesako tiesos”, - sakė jis.

“Po to, kai Raulis Kastras tapo laikinuoju prezidentu, jis nesirodė viešumoje. Galbūt jis tai padarys artimiausiomis dienomis. Bet jam teks sunki užduotis. Daugeliui kubiečių yra tik vienas prezidentas Kastras”, - teigia S.Gibsas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų