Filipinai atsidūrė mirties gniaužtuose

Nei išankstinis pasiruošimas, nei gyventojų evakuacija nepadėjo Filipinams išvengti tragedijos. Galingo taifūno Bofa aukos skaičiuojamos šimtais.

Kariuomenės atstovai vakar pranešė, kad žuvo mažiausiai 238 žmonės, dar šimtai dingo pietinėje Filipinų dalyje, kai Bofa antradienį sukėlė žemės nuošliaužias ir žaibiškus potvynius.

Gelbėtojams nepavyksta pasiekti visų stichijos nuniokotų rajonų. Tarp žuvusių yra ir kariškių, atsiųstų padėti evakuotiems žmonėms.

Julius Rebucasas, kurio motiną ir brolį pasiglemžė potvynio vanduo, pasakojo: "Paskutiniai mano mamos žodžiai buvo "Aš tave myliu". Labai liūdna, nes dabar nebeturiu šeimos."

"Vanduo užgriuvo labai staiga ir netikėtai, be to, pūtė stiprus vėjas", – didelių žmogiškųjų ir materialinių nuostolių priežastis paaiškino Kompostelos provincijos gubernatorius Arturo Uy.

Anot pareigūno, žemės ūkiui ir infrastruktūrai padaryta žala gali siekti 4 mlrd. pesų (260 mln. litų), nes stichija sunaikino 70–80 proc. provincijos plantacijų, daugiausia – eksportui skirtų bananų.

Rytų Davao provincijos gubernatorė Corazon Malanyaon pasakojo, kad į dešimtis miestų vedantys keliai tapo neišvažiuojami dėl nuvirtusių medžių ir sugriuvusių tiltų. Todėl, anot jos, gelbėtojams tenka įveikti tikrą kliūčių ruožą.

Gubernatorė pasakojo, kad Kateelio mieste stichija apgadino 95 proc. statinių, 23 žmonės nuskendo, žuvo užgriuvus medžiams ar pastatams.

Stichijos nuniokotuose rajonuose gelbėtojai iš purvo ištraukė dešimtis sužeistų žmonių, daugelis jų patyrė veido ir galūnių traumų.

Kol siautėjo taifūnas, Pietų Filipinuose buvo atšaukti lėktuvų skrydžiai ir keltų reisai. Nedirbo mokyklos, valstybinės įstaigos ir verslo įmonės.

Bofa užgriuvo Filipinus praėjus metams po Vaši taifūno, kuris Pietų Filipinuose pražudė 1,3 tūkst. žmonių. Daugelį aukų mirtina stichija tuomet užklupo miegančius. Potvyniai ir nuošliaužos tiesiog nušlavė nuo žemės paviršiaus ištisus kaimus.

Šiemetis taifūnas Bofa buvo dar stipresnis, bet jam buvo pasirengta geriau. Gyventojai buvo įspėti per žiniasklaidą ir SMS žinutėmis, valdžia sukūrė specialų tinklalapį, skirtą šiai stichinei nelaimei, o kareiviai padėjo gyventojams išvykti iš pavojingų rajonų.

Nors žmogiškieji ir materialieji nuostoliai dideli, niekam nekyla abejonių, kad iš anksto pasiruošus pavyko išgelbėti daug gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių