Garsus programuotojas žmones mušantiems pareigūnams: jūs neturite kaukių

  • Teksto dydis:

Garsus baltarusis programuotojas Andrew Maksimovas kreipėsi į Baltarusijos pareigūnus, įspėdamas, kad jokios kaukės nepadės jiems nuslėpti savo tapatybių skaitmeninių technologijų epochoje.

Viešumas – vienas galingiausių baltarusių protestuotojų ginklų prieš juos sulaikančius ir gatvėse talžančius OMON smogikus. Nė vienas iš jų nenori, kad gatvėje ar parduotuvėje jį sutikę praeiviai, kaimynai, draugai atpažintų, kad tai būtent jis vakar daužė lazda juos arba jų artimuosius.

Iš pradžių protestuotojų taktika buvo paprasta – stengtis nuplėšti „omonininkų“ kaukes ir nufilmuoti jų veidus. Kartais tai pavykdavo, kartais ne.

Viskas iš esmės pasikeitė, kai šio reikalo ėmėsi opoziciją palaikantys programuotojai. Pareigūnų identifikavimui jie pasitelkė veido atpažinimo technologijas. Rezultatai pasirodė greitai.

Šiandien aktyvistai skelbia atskleidę jau beveik 10 tūkst. Pareigūnų tapatybes ir šis skaičius kasdien auga.

Internete platinamos pareigūnų nuotraukos, jų duomenys, vaizdai iš paskyrų socialiniuose tinkluose sulaukia didelio gyventojų dėmesio. Pagrindiniuose opozicijos portaluose, kaip charter97.org skaitytojai komentaruose praneša, kai atpažįsta vieną, ar kitą „omonininką“. Komentarai mirga tokiomis frazėmis, kaip „šitas niekšas vakar mušė 15-metį prie Puškinskajos“.

JAV gyvenantis, bene garsiausias baltarusių programuotojas, A. Maksimovas pasiuntė pareigūnams ironišką ir tuo pačiu grėsmingą perspėjimą, išplatinęs vaizdo įrašą, kuriame trumpai ir aiškiai jiems išdėsto, kokiu būdu yra nustatinėjamos jų tapatybės.

„Man atrodo, kad jūs ne visai suprantate savo padėties rimtumą. Jūs neturite kaukių. Jūs gyvenate ne tame amžiuje. Visi, aš kartoju, visi jūsų veidai bus atskleisti nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Nesvarbu, kiek kojinių jūs beužsitemptumėte sau ant galvos“, – sakė A. Maksimovas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

TT

TT portretas
Pagarba vyrukui,visus suras,

Anonimas

Anonimas portretas
Ir dar subinę išspardė...

Anonimas

Anonimas portretas
Jau rašo, kad jį pagavo , nuskuto barzdą ir plaukus. Žodžiu, padarė panašiu į žmogų.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių