Pereiti į pagrindinį turinį

Gegužės 1-oji: Europoje – masiniai protestai ir eitynės

Gegužės 1-oji: Europoje – masiniai protestai ir eitynės
Gegužės 1-oji: Europoje – masiniai protestai ir eitynės / Scanpix nuotr.

Tarptautinės darbo dienos proga protestai ir eitynės surengtos visoje Europoje. Tačiau ne džiaugtis ir švęsti, bet pareikšti pasipiktinimą valdžiai.

Praėjus daugiau nei dvejiems metams, kai atsirado problemų dėl valstybių skolų, įniršis dėl taupymo vis didėja, nes niekaip nesulaukiama to žadėto atlygio. Tad antradienį žmonės gatvėse reiškė pasipiktinimą: Belgijoje, Čekijoje, Lenkijoje – dėl nedarbo, benamystės, Austrijoje reikalavo geresnio išsilavinimo, teisingesnio turto padalijimo.

Nors Graikijoje dažniausiai žmonių įniršis prasiveržia net smurtu, antradienį protestai praėjo taikiai, nukentėjo tik vienas mažos dešiniųjų partijos rinkimų kampanijos kioskelis. Pasak politikų, žmonės turės progos savo nuomonę išsakyti jau savaitgalį, kai vyks parlamento rinkimai. O dabar protestuotojai gatvėse ėjo su plakatais prieš taupymo priemones ir reikalavo nesutikti su tarptautinių paskolų sąlygomis, verčiančiomis šalį dar labiau veržtis diržus. Minint tarptautinę darbo dieną į neviltį veda skaičiai – nedarbas šalyje jau siekia 21 proc., iš jaunimo nedirba kas antras.

Vis dėlto nedarbo rekordas priklauso Ispanijai, kur nedirba beveik kas ketvirtas. O ir dėl nepopuliarios konservatorių vyriausybės taupymo programos ispanai niršta vis labiau: žmonės į gatves ėjo su šūkiu: Darbas, orumas, teisės.

Visai kitaip tarptautinė darbo diena minima Rusijoje. Čia ne protestai, o džiaugsminga valdžią liaupsinanti šventinė demonstracija. Rusijos žiniasklaidos teigimu, susirinko apie 120 tūkst. žmonių – profsąjungų nariai, studentai, partijos „Vieningoji Rusija“ rėmėjai. Prie šventės prisijungė ir retai kartu pasirodantys Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ir premjeras Vladimiras Putinas, vėliau šventę pratęsę vietos alaus bare.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų