Pereiti į pagrindinį turinį

Graikija atnaujino žodžių karą su Vokietija

Scanpix nuotr.

Graikija atnaujino žodžių karą su Vokietija, jos teisingumo ministras pagrasino konfiskuoti Vokietijai priklausantį turtą, jeigu ji neišmokės kompensacijų nacizmo aukoms Graikijoje. Didindamas spaudimą pagrindinei Europos Sąjungos finansų donorei Graikijos parlamentas nutarė atnaujinti specialaus komiteto dėl žalos atlyginimo darbą.

Vokietija, griežtai raginanti taupyti ir nesileidžianti į nuolaidas, Graikijai tapo pykčio objektu.

Atėnams iš naujo pradėjus karo kompensacijų bylą, ekspertai sako – Vokietija turės spręsti, kaip atlyginti aukoms.

Graikijos aukščiausiasis teismas dar 2000 m. paskelbė verdiktą, kad Vokietija turi sumokėti 28 milijonus eurų Distomo kaimo, kurio gyventojai buvo išžudyti per Antrąjį pasaulinį karą, aukų artimiesiems.

Šią savaitę alyvos į ugnį įpylė ir Graikijos parlamentas, atgaivinęs kompensacijų komiteto veiklą, jis turi pareikalauti, kad Graikijai būtų atlyginta už dabartiniais pinigais beveik 8 milijardų eurų paskolą, kurią paimti privertė nacistinė Vokietija, taip pat kad Vokietija sugrąžintų nacių išvežtas istorines relikvijas.

Nelaukdama milijonų Graikija grasina konfiskuoti turtą, priklausantį Vokietijos archeologijos mokyklai ir Gėtės institutui Atėnuose.

„Jeigu Vokietija turi teisinių argumentų, diskutuokime. Ponas Wolfgangas Schaeuble prieš pusantrų metų pareiškė, kad skola – tai moralės klausimas. Man tai skamba neįtikinamai. Jeigu teigiate, kad šių dienų Vokietija atsakinga už praeitį, kad egzistuoja šalies tęstinumas, vyriausybė turi teisingumo vardan atlyginti aukoms“, – tikina karinių kompensacijų ekspertas peof. Stelios Perakis.

Graikijos gynybos ministras pažengė dar toliau – jis pažadėjo nusiųsti imigrantų, o tarp jų, ir džihadistų – į Berlyną. Nors iš Atėnų lekia žodžių strėlės, ekspertai Briuselyje skubiai pradėjo derybas, kad galėtų pratęsti iki balandžio Graikijos gelbėjimo programos galiojimą ir suteikti paskutines paskolos išmokas.

Ieškodamas sąjungininkų premjeras Aleksis Tsipras ketvirtadienį Paryžiuje susitiks sau Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos vadove, o rytoj Briuselyje – su Europos Sąjungos vadovais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų