Graikijoje prasidėjo visuotinis streikas dėl pensijų reformos

  • Teksto dydis:

Visoje Graikijoje darbininkai ketvirtadienį pradėjo visuotinį streiką, protestuodami prieš nepopuliarią pensijų reformą, provokuojančią didelį nepasitenkinimą į keblią padėtį patekusiu kairiųjų pažiūrų premjeru Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras).

Per parą truksiančią protesto akciją, kuri yra jau trečias visuotinis streikas per pastaruosius tris mėnesius, nekursuoja traukiniai ir keltai, taip pat buvo atšaukta dešimtys skrydžių.

Ligoninėse dirba tik būtiniausias personalas, degalinės liks uždarytos, o gatvėmis nevažinėja taksi automobiliai.

Prie streiko taip pat prisidėjo teisininkai, sunkvežimių vairuotojai ir ūkininkai.

Ūkininkai pastarąsias dvi savaites daug kur rengė piketus, kai kada blokuodami nacionalinius kelius žemės ūkio mašinomis. Antradienį ūkininkai nepraleido sunkvežimių keliuose, vedančiuose į Bulgariją ir Turkiją, todėl prie tų šalių sienų nutįso ilgos vilkikų eilės.

Streikininkai niršta dėl vyriausybės planų sumažinti didžiausias pensijų išmokas iki 2,3 tūkst. eurų per mėnesį (šiuo metu pensijos lubos yra 2 700 eurų), taip pat įvesti naują minimalią garantuotą bazinę 384 eurų pensiją.

A.Cipro kairioji administracija taip pat nori apjungti pensijų fondus ir padidinti socialinio draudimo įmokas tiek darbdaviams, tiek darbuotojams.

Šį planą kritikuoja daugelio profesijų atstovai – pradedant teisininkais ir inžinieriais, baigiant jūrininkais bei ūkininkais.

Kritikai sako, kad naujoji sistema nubaus tuos, kas visą gyvenimą dirbdami sąžiningai mokėjo socialinio draudimo mokesčius, taip pat perspėja, kad gali išaugti šešėlinė darbo rinka.

Vis dėlto Graikija privalo sutaupyti 1,8 mlrd. eurų pensijoms skiriamų valstybės lėšų pagal trejų metų finansinės pagalbos planą, kurį Atėnai pernai liepą pasirašė su Europos Komisija, Europos centriniu banku (ECB) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF).

A.Cipro vyriausybė perspėjo, kad šalies pensijų sistema greitai žlugs, jeigu nebus įvykdyta reforma, dėl kurios parlamentas tikriausiai balsuos vėliau šį mėnesį. Premjero valdančioji koalicija 300 vietų parlamente turi tik 153 mandatų daugumą



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Pastreikuokite,parekaukite gatvese,gal pinigai ant medziu prades augti! Gautu tokias pensijas,kaip Lietuvoje,galetu streikuoti,o dabar priprato prie gero gyvenimo,tai niekaip nenori susitaikyti su tuo,kad pirma pinigus reikia kad kas uzdirbtu,o po to reikalauti,nes ju pensijos vienos didziausiu Europoje. Kai jiems pasako,kokios pensijos Lietuvoje,jie sako - meluojate,to tiesiog negali buti. Stai taip.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių