Pereiti į pagrindinį turinį

Graikijos Lesbo sala dėl pabėgėlių antplūdžio artėja prie kritinės ribos

2015-08-19 12:48
BNS inf.
AFP nuotr.

Dėl beprecedenčio pabėgėlių antplūdžio, su kuriuo susidūrė Graikija, jos kurortinė Lesbo sala, į kurią kasdien atvyksta maždaug 2 tūkst. migrantų, artėja prie „kritinės ribos“, antradienį įspėjo tarptautinė pagalbos organizacija.

Tarptautinis gelbėjimo komitetas (IRC) pažymėjo, kad toks atvykstančiųjų skaičius yra nepakeliama našta šiuo metu ir taip jau smarkiai ribotai pagalbos struktūrai Lesbo saloje.

Vien per praėjusią savaitę į Graikiją atvyko 20 843 tūkst. migrantų, dauguma kurių yra asmenys, bėgantys nuo karo ir persekiojimo Sirijoje, Afganistane bei Irake. Nuo sausio į šią šalį atvyko apie 160 tūkst. pabėgėlių.

Žmonės pripučiamomis valtimis leidžiasi į pavojingą, o neretai ir pražūtingą kelionę iš Turkijos į Graikijos salas, tokias kaip Lesbas, iš kurių mėgina pasiekti Atėnus ir keliauti tolyn į Šiaurės Europą.

„Dėl dramatiško į Lesbo salą atvykstančių pabėgėlių skaičiaus augimo ir vietų stygiaus į žemyninę dalį vykstančiuose keltuose čia gali įstrigti tūkstančiai žmonių, kurie taps nepakeliama našta ribotiems pagalbos ištekliams saloje“ , - rašoma IRC paskelbtame pareiškime.

Pirmadienio vakarą Lesbo saloje buvo apie 6 500 pabėgėlių, nurodė IRC, o į žemyninę Graikiją plaukiančiuose keltuose visos vietos išpirktos iki kitos savaitės vidurio. Tuo tarpu atvykstančiųjų į Lesbą skaičius toliau auga, be to, saloje šiuo metu taip pat yra tūkstančiai turistų.

„Jei nebus skirta daugiau laivų, pabėgėlių skaičius Lesbe, kur paprastai gyvena beveik 90 tūkst. žmonių, gali išaugti iki daugiau nei 200 tūkst. iki to laiko, kai bus užtikrintos jiems reikalingos perkėlos paslaugos“, - pažymėjo IRC.

„Dėl atvykstančiųjų skaičiaus šuolio per kelias pastarąsias dienas ir nesant galimybių pabėgėliams išvykti iš salos Lesbas gali pasiekti kritinę ribą“, - sakė IRC ekstremalių situacijų koordinatorius Lesbe Kirkas Day'us (Kirkas Dėjus).

Koso saloje, į kurią kasnakt taip pat atvyksta šimtai pabėgėlių, situacija kiek pagerėjo nuo sekmadienio, kai graikų pareigūnai pradėjo registruoti sirus dar jiems neišlipus iš kelto, tokiu būdu paspartinant registracijos procesą.

Antradienį kelte beveik nebelikus vietų pasigirdo nepatvirtintų pranešimų, kad trečiadienio vakarą jis nuplukdys 1 750 pabėgėlių į žemyninę Graikiją ir tuomet vėl sugrįš į salą.

Tačiau Kose, priešingai nei Lesbe, nėra tranzito stovyklos, todėl maždaug pustrečio tūkstančio žmonių čia priversti nakvoti po atviru dangumi, kol neturi galimybės išvykti iš salos.

„Situacija vis dar labai sudėtinga“, - sakė Kose esantis Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) nepaprastųjų situacijų koordinatorius Roberto Mignone (Robertas Minjonė).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų