Graikijos ir Šiaurės Makedonijos lyderiai pasidarė istorinę asmenukę

  • Teksto dydis:

Graikų premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) antradienį atvyko į Šiaurės Makedoniją pirmo oficialaus Graikijos lyderio vizito po dešimtmečius tvyrojusios įtampos tarp šių kaimynių.

Prie pagrindinio Šiaurės Makedonijos vyriausybės pastato A. Cipras papozavo asmenukei su šios šalies premjeru Zoranu Zajevu.

Nepriklausomybę 1991-aisiais paskelbusi buvusi Jugoslavijos respublika Makedonija anksčiau šiais metais oficialiai buvo pervadinta Šiaurės Makedonija, kad skirtųsi nuo Makedonija vadinamos Graikijos provincijos.

Toks sandoris padėjo išspręsti konfliktą, kuris beveik tris dešimtmečius trukdė užmegzti gerus diplomatinius ryšius, nes abi šalys ginčijosi, kam priklauso pavadinimas „Makedonija“ ir jos kultūros paveldas.

Pagrindinis sandorio kompromisas yra garantija, kad Atėnai nebetrukdys Skopjės pastangoms įstoti į NATO ir Europos Sąjungą.

A. Cipras atvyko su 10 Graikijos ministrų kabineto narių ir daugiau nei dviem dešimtimis graikų verslininkų. Turi būti pasirašyti keli draugystės susitarimai bendradarbiavimui prekybos ir gynybos srityse skatinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
... ir pats pirmasis klausimas turėtų būt dėl Makedonijų susijungimo!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių