Honkongo lyderė: jei padėtis blogės, gali įsikišti Kinijos kariškiai

Honkongo lyderė Carrie Lam (Keri Lam) antradienį perspėjo, kad gali įsikišti Kinijos kariškiai, jei padėtis dėl mieste vykstančio sukilimo už demokratines reformas pablogės, tačiau pakartojo, jog vyriausybė vis dar tikisi pati išspręsti krizę.

Protestai Honkongą krečia jau keturi mėnesiai, o praėjusį savaitgalį didelė miesto dalis buvo paralyžiuota demonstrantams po uždraudimo dėvėti kaukes vėl išėjus į gatves.

C. Lam penktadienio sprendimas pasitelkti kolonijinių laikų nepaprastuosius įgaliojimus, kuriais nebuvo naudojamasi pusę šimtmečio, ir uždrausti kaukes išprovokavo vienas smurtingiausių scenų nuo pat krizės pradžios – protestuotojai nuniokojo dešimtis metropoliteno stočių, su pagrindine Kinijos dalimi susijusių parduotuvių, blokavo gatves.

Didelei miesto daliai po trijų savaitgalio dienų grįžus prie darbo, C. Lam kalbėdamasi su žurnalistais neatmetė galimybės panaudoti ir kitas priemones, įskaitant prašymą Kinijai įsikišti.

„Šiuo metu vis dar tvirtai jaučiu, kad turėtume surasti sprendimus patys. Centrinės vyriausybės [Pekine] pozicija taip pat tokia, kad Honkogas pats turėtų spręsti savo problemą. Bet jei situacija pasidarys labai bloga, tuomet nebus galima atmesti jokių galimybių, jei norime, kad Honkongas bent jau turėtų dar vieną progą“, – sakė C. Lam.

C. Lam paragino kritikus užsienyje pripažinti tikrovę, kad keturis mėnesius vykstantys protestai jau nebėra „taikus judėjimas už demokratiją“.

Lyderė taip pat nesileido į kalbas dėl vieno vyriausybės nario pasiūlymo apriboti mieste internetą. Vietoje to ji tvirtino, kad yra „labai įsipareigojusi“ naudotis politiniais ir teisiniais instrumentais, įskaitant dialogą, „įsišaknijusioms problemoms“ spręsti.

13 nusiaubtų miesto metropoliteno stočių antradienį vis dar buvo uždarytos; metropoliteno kompanija pranešė, kad 20 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku bus uždarytas visas tinklas.

Sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad 10-ies iš 13 savaitgalį į ligonines paguldytų asmenų būklė antradienį buvo stabili, o trys žmonės jau išrašyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių