Indija reintrodukuoja prieš 70 metų jos teritorijoje išnykusius gepardus

Aštuoni gepardai iš Namibijos šeštadienį buvo atgabenti į Indiją pagal ambicingą projektą reintrodukuoti šiuos prieš dešimtmečius šalyje išnykusius plėšrūnus.

Pareigūnai sako, kad taip pirmas pasaulyje gepardų – greičiausių sausumos gyvūnų – perkėlimas į kitą žemyną, o ekspertai nesutaria dėl projekto sėkmės galimybių.

Penkios patelės ir trys patinai „kačių lėktuvu“ pramintu užsakytu „Boeing 747“ buvo atskraidinti iš gamtos parko, esančio į šiaurę nuo Namibijos sostinės Vindhuko. Skrydis truko 11 valandų.

Gepardų, kurių amžius – nuo dvejų iki pusšeštų metų, paleidimą Kuno nacionaliniame parke 320 km į pietus nuo Delio prižiūrėjo gimtadienį švenčiantis Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis).

Gyvūnai, kuriems uždėti antkakliai su jų judėjimą seksiančiais prietaisais, iš pradžių maždaug mėnesį bus karantinuojami apvare, o vėliau bus paleisti į nacionalinio parko teritoriją. 

Kritikai įspėja, kad gepardams gali būti sunku prisitaikyti prie buveinių Indijoje.

Šalyje kažkada gyveno azijiniai gepardai, bet 1952-aisiais jie čia buvo paskelbti išnykusiais. Šiuo metu šio itin reto porūšio atstovų sutinkama tik Irane.

Pastangos reintrodukuoti gepardus Indijoje įsibėgėjo 2020 metais, kai Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad Indijoje, „atidžiai parinktoje vietoje“, gali būti vykdomas afrikinio porūšio gepardų perkėlimo eksperimentas.

Perkeliami gyvūnai yra Namibijos – vienos iš nedaugelio Afrikos valstybių, kur dar yra laisvėje gyvenančių gepardų – vyriausybės dovana.

Indijoje gepardai išnyko pirmiausia dėl buveinių nykimo ir medžioklės.


Šiame straipsnyje: Indijagepardaireintrodukacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių