Pereiti į pagrindinį turinį

Indijos kovos su korupcija judėjimas sverdėja po „žlugimo“ rinkimuose

2014-05-20 10:30
AFP nuotr.

Indijos kovos su korupcija partijos „Aam Aadmi“ (AAP) pribloškiamas debiutas rinkimuose prieš šešis mėnesius sutrukdė Narendros Modi (Narendros Modžio) partijai perimti Delio valstijos parlamentą ir įspūdingai akcentavo didėjantį visuomenės pasipiktinimą kyšininkavimu, tačiau po to, kai per visuotinius rinkimus AAP gavo vos keturias vietas šalies parlamente, analitikai sako, kad šis judėjimas gali išsikvėpti.

„Tikėjomės daugiau vietų“, – sakė Meera Sanyal (Mira Sanjal), viena iš šimtų AAP kandidatų, kuriuos sutriuškino N.Modi hinduistų nacionalistų partija „Bharatiya Janata“ (BJP).

Dar gruodžio mėnesį atrodė, kad AAP daro įspūdingą pažangą dėl savo misijos apvalyti Indijos politiką. Partija sutrukdė BJP laimėti daugumą Delio valstijos rinkimuose, o paskui „Aam Aadmi“ lyderis Arvindas Kejriwalas (Arvindas Kedžrivalas) tapo sostinės vyriausiuoju ministru.

Tas triumfas buvo dar vienas ženklas, kad visuomenė jaučia apmaudą dėl korupcijos, kuris tapo akivaizdus 2011 metais, kai šimtai tūkstančių žmonių dalyvavo gatvių protestuose ir reiškė paramą aktyvistui veteranui Annai Hazare (Anai Hazarei), paskelbusiam 12 dienų trukusį bado streiką.

A.Kejriwalas, buvęs A.Hazare proteguotinis, pasinaudojo ta energija 2012 metų pabaigoje įsteigdamas „Aam Aadmi“ ir įžūliai pavadindamas partiją hindi kalbos fraze, kuri reiškia „paprastą žmogų“ ir kurią ilgai naudojo Kongreso partija.

Prisaikdintas Delio vyriausiuoju ministru A.Kejriwalas inicijavo virtinę antikorupcinių priemonių, tarp jų – tiesioginę telefono liniją visuomenei, kuria buvo galima pranešti apie kyšio prašančius pareigūnus.

Tačiau vos po 49 dienų jis pasitraukė, kai Kongresas ir BJP drauge blokavo jo pastangas įsteigti antikorupcinę komisiją.

A.Kejriwalas, kuris vėliau pripažino, kad padarė klaidą, kai pasitraukė nepasitaręs su savo šalininkais, tą klaidą dar labiau padidino nuspręsdamas susiremti su N.Modi ir kelti savo kandidatūrą šventajame hinduistų mieste Varanasyje.

Daug analitikų sako, kad A.Kejriwalas galėjo laimėti, jei būtų kėlęs savo kandidatūrą Delyje ir varžęsis su viena garsia Kongreso figūra.

Vietoje to AAP sostinėje buvo sutriuškinta, o tos keturios vietos, kurias ji laimėjo, visos buvo laimėtos Pandžabo valstijoje.

Modi Indijos premjeru bus prisaikdintas gegužės 26 dieną

Narendra Modi (Narendra Modis), kurio hinduistų nacionalistų partija praėjusią savaitę triuškinamai laimėjo rinkimus, gegužės 26 dieną bus prisaikdintas Indijos premjeru ir suformuos vyriausybę, antradienį pranešė partijos prezidentas.

„Narendros Modi prisaikdinimas premjeru įvyks 26 dieną“, – žurnalistams sakė „Bharatiya Janata“ prezidentas Rajnathas Singhas (Radžnathas Singhas).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų