Indijos premjero vadovaujama partija pradėjo derybas dėl vyriausybės formavimo

  • Teksto dydis:

Indijos ministro pirmininko Narendros Modi (Narendros Modžio) vadovaujama partija trečiadienį pradėjo derybas su pagrindiniais sąjungininkais dėl vyriausybės formavimo.

Praėjus dienai po, kai N. Modi hinduistų nacionalistų partija „Bharatiya Janata“ (BJP) gavo kur kas mažiau mandatų nei prieš penkerius metus, kitų partijų lyderiai stengiasi stiprinti savo pozicijas ir aljansus.

Antradienį paskelbti rezultatai paneigė nusistovėjusią nuomonę, kad ministro pirmininko partija per pusantro mėnesio trukusius rinkimus iškovos triuškinamą pergalę. Dabar manoma, kad premjero laukia daug sunkesnė trečioji kadencija, nei buvo prognozuota.

„Tai privers Modi atsižvelgti į kitų nuomonę – pamatysime daugiau demokratijos ir sveiką parlamentą“, – sakė premjero biografijos autorius Nilanjanas Mukhopadhyay (Nilandžanas Mukhopadhjajus).

„Jis turės tapti lyderiu, kokiu niekada nebuvo; turėsime išvysti naują Modi“, – pridūrė jis.

BJP prarado absoliučią daugumą parlamente, kurią turėjo pirmąsias dvi kadencijas. Tikimasi, kad BJP pavyks suformuoti vyriausybę, sudarius aljansą su mažesnėmis partijomis.

„Koalicijos karma“, – skelbė Indijos laikraščio „Mint“ antraštė.

Nors koalicija dar nesuformuota, Kinija trečiadienį pasveikino N. Modi ir pareiškė esanti pasirengusi bendradarbiauti su savo kaimyne, o Japonija „valdančiąją koaliciją“ pasveikino su pergale.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino Indijos ministrą pirmininką teigdamas, kad „visi pasaulyje pripažįsta Indijos vaidmens pasauliniuose reikaluose svarbą ir svorį“.

73-ejų N. Modi antradienį vakare teigė, kad rinkimų rezultatai yra pergalė, ir sakė, kad tai leis jam toliau vykdyti savo darbotvarkę.

„Trečioji mūsų kadencija bus svarbių sprendimų kadencija, šalis pradės naują vystymosi etapą, – antradienį sostinėje susirinkusiai šalininkų miniai sakė N. Modi. – Tai Modi garantija.“

Būtina stipri opozicija

BJP šalininkai Naujojo Delio gatvėse džiaugėsi, kad partija užsitikrino daugiau vietų parlamente nei visi kiti.

„Labai džiaugiamės rezultatais“, – sakė 36-erių biuro darbuotoja Archana Sharma (Arčana Šarma).

Moteris nurodė, kad ji taip pat planuoja ateityje remti N. Modi ir BJP.

38-erių optometrininkas Govindas Singhas sakė, kad „stipri opozicija yra būtina“, tačiau pridūrė, kad geriausia turėti vyriausybę, turinčią parlamentinę daugumą.

BJP gavo 240 mandatų parlamente ir iki absoliučios daugumos jai pritrūko 32 vietų. Prieš penkerius metus BJP gavo 303 mandatus.

Pagrindinė opozicinė Kongreso partija iškovojo 99 mandatus, beveik padvigubindama savo vietų parlamente skaičių – 2019-aisiais Kongresas gavo 52 vietas.

„Šalis Narendrai Modi pasakė: ‚Mes tavęs nenorime‘, – po rezultatų paskelbimo žurnalistams sakė opozicijos lyderis Rahulas Gandhi (Rahulas Gandis).

Pasak jo, visuomenė davė teisingą atsaką.

Pagal balsavusiųjų apklausas ir komentatorių vertinimus  buvo prognozuojama, kad premjeras iškovos triuškinamą pergalę, tačiau pastaruoju metu jam buvo išsakyta nemažai kritikos dėl opozicijos atstovų įkalinimo ir daugiau kaip 200 mln. Indijos musulmonų teisių nepaisymo.

Pats N. Modi buvo perrinktas atstovauti Varanasio rinkimų apygardai ir tai jau trečioji jo pergalė šiame šventajame hinduistų mieste.

Tačiau šįkart jį palaikė mažiau rinkėjų nei prieš penkerius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių