Pereiti į pagrindinį turinį

Irakas tampa Vietnamu

2006-10-20 00:00

Dž.V.Bušas teigia, kad JAV kariai nesitrauks, nes tai reikštų pralaimėjimą

Dž.V.Bušas teigia, kad JAV kariai nesitrauks, nes tai reikštų pralaimėjimą

Daugėja signalų, kad JAV vis aktyviau svarstoma galimybė išvesti karius iš Irako. Džordžas V.Bušas sulaukia raginimų nuspausti mygtuką su užrašu “misija nutraukta”.

Neketina atšaukti karių

JAV prezidentas Dž.V.Bušas vakar pirmą kartą viešai pripažino, kad Iraką krečiantį smurtą galima palyginti su Vietnamo karu. Jis davė interviu “ABC News”. Prezidento buvo paklausta, ar jis sutinka su laikraščio “The New York Times” apžvalgininko pateiktu vadinamojo Teto puolimo Vietname ir padėties Irake palyginimu. “Jis galėtų būti teisus. Smurto mastas (Irake) tikrai suintensyvėjęs”, - atsakė Dž.V.Bušas.

Prezidentas pridūrė, kad amerikiečiai jau pradėjo rengtis artėjantiems rinkimams ir nauji kariniai nuostoliai gali turėti įtakos respublikonų populiarumui, pranešė AFP-BNS.

“Intuityviai jaučiu, kad jie visą laiką mėgina mums padaryti tiek nuostolių, kad mes išeitume”, - pareiškė Dž.V.Bušas. Jis paaiškino, kad “Al Qaeda”, vis dar aktyviai veikianti Irake, yra pavojinga ir ne tik žudo Amerikos karius, bet ir bando sukelti religinių konfesijų nesantaiką.

“Jie įsitikinę, kad jeigu jiems pavyks sukelti pakankamą chaosą, Amerikos žmonėms nusibos... Irako kampanija ir tai privers vyriausybę išvesti kariuomenę”, - sakė JAV prezidentas.

Jis taip pat teigė neįsivaizduojąs, kad amerikiečiai išeitų iš Irako nesibaigus jo prezidentavimui. Dž.V.Bušas nurodė, kad kariuomenės išvedimas iš Irako prilygtų kapituliavimui.

“Jeigu išeisime anksčiau, nei užbaigsime reikalą, “Al Qaeda” gaus saugų placdarmą teroro aktams rengti. Būtent taip jie ir sakė”, - teigė JAV prezidentas.

Du trečdaliai karą vadina klaida

Toliau mažėja JAV prezidento populiarumas. CNN šią savaitę paskelbė, kad net 64 proc. amerikiečių karą Irake laiko klaida.

“Aš galiu įsivaizduoti, jog tai, ką Amerika greičiausiai darys, yra tai, ką jie jau darė anksčiau - lėta karių išvedimo pradžia”, - CNN sakė istorikas Dominikas Sendbrukas.

“Džordžas V.Bušas daug kalba apie žmonių apmokymus Irake, taip, kaip Niksonas kalbėjo apie Vietnamą. Vietnamas mus moko, kad kartais nėra lengvo atsakymo, nėra sėkmės strategijos. Galima patekti į padėtį be išeities”, - sakė istorikas.

Vien šį spalį Irake žuvo 70 Amerikos karių. Iš viso nuo amerikiečių invazijos 2003 metų kovą JAV šioje šalyje neteko jau beveik 2 800 karių.

Lūžis Vietnamo konflikte

Vakar prisimintas 1968 metų Teto puolimas - Vietkongo ir Šiaurės Vietnamo kariuomenės operacija prieš JAV ir Pietų Vietnamo karinius dalinius. Jis laikomas lemiamu Vietnamo karo momentu.

Nors ir buvo teigiama, kad Šiaurės Vietnamas pralaimėjo, puolimo mastas šokiravo amerikiečius. JAV vyriausybė neteko viešosios nuomonės paramos šalies viduje ir už jos ribų, o prezidentas Lindonas B.Džonsonas buvo priverstas atsisakyti kovos dėl antrosios kadencijos.

Daugelis amerikiečių nesuprato, kaip buvo įmanoma didžiulio masto ataka prieš JAV karius, jeigu keletą metų buvo tvirtinama, kad pergalė jau čia pat.

Vietnamo karas, dar vadinamas antruoju Indokinijos karus, - tai konfliktas, šiaurinei Demokratinei Vietnamo Respublikai užpuolus pietinę Vietnamo respubliką. Šiaurės Vietnamo sąjungininkai buvo nacionalinis Pietų Vietnamo išsivadavimo frontas, SSRS ir Kinija. Pagrindiniai Pietų Vietnamo sąjungininkai buvo JAV ir Pietų Korėja.

JAV kariuomenė konflikte dalyvavo nuo 1965 metų iki oficialaus pasitraukimo 1973 metais. Kare žuvo 58 tūkst. JAV karių, dar 153 tūkst. buvo sužeisti. Karas truko nuo 1959 iki 1975 metų, kai kapituliavo Pietų Vietnamas.

Dėl šio karo atsistatydino keli aukšti JAV kariuomenės generolai, ne kartą sakę, kad bus sunku laimėti karą, jeigu nebus skirta pakankamai karių. Daugiausia JAV karių Vietname buvo dislokuota 1967-1969 metais, tuo metu jų buvo apie 500 tūkst. Generolai pageidavo dar daugiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų