Iranas patvirtino mirties bausmę švedų ir iraniečių disidentui

Irano teismai sekmadienį patvirtino mirties bausmę švedų ir iraniečių disidentui, praėjus daugiau kaip dvejiems metams po jo dingimo Turkijos oro uoste, pranešė teismų naujienas skelbianti interneto svetainė „Mizan Online“.

Habibas Chaabas (Habibas Čaabas) buvo laikomas Irane nuo 2020 metų spalio. Jis dingo per vizitą Turkijoje ir buvo teisiamas Teherane, kuris nepripažįsta dvigubos pilietybės.

Gruodžio 6 dieną H. Chaabui, kuris buvo pripažintas kaltu dėl kaltinimų „pagedimu žemėje“ ir sukilėlių grupės sukūrimo, buvo skirta mirties bausmė.

Sekmadienį buvo patvirtinta, kad Irano Aukščiausiasis Teismas paliko galioti nuosprendį.

„Aukščiausiasis Teismas patvirtino mirties bausmę Habibui Farajollah Chaabui (Habibui Faradžolai Čaabui), kaltinamam pagedimu žemėje kuriant, valdant ir vadovaujant sukilėlių grupuotei „Harakat al-Nidal“ bei rengiant ir vykdant daugybę teroristinių operacijų Chuzestano provincijoje“, – pranešė „Mizan Online“.

Iranas kaltina „Harakat al-Nidal“ „bendradarbiavimu su kitomis teroristinėmis grupuotėmis“, taip pat ir per 2018 metais įvykdytą išpuolį prieš karinį paradą Ahvaze, pietvakariniame Chuzestano regione, per kurį, valdžios institucijų teigimu, žuvo 25 žmonės ir beveik 250 buvo sužeisti.

Praėjusią savaitę Ahvazo teismas dėl išpuolių mirties bausme nuteisė šešis vyrus, kurie „vykdė savo europiečių lyderių įsakymus“.

Jie buvo pripažinti kaltais dėl „ginkluotų operacijų“ 2017–2019 metais, per kurias žuvo keturi žmonės, įskaitant kareivį ir du Irano sukarintų pajėgų „Basij“ narius, sakoma pranešime.

Teisių gynimo grupių, įskaitant „Amnesty International“, duomenimis, Iranas kasmet įvykdo daugiau mirties bausmių nei bet kuri kita valstybė, išskyrus Kiniją.

Praėjusį mėnesį Irano teismai mirties bausme nuteisė kurdų kovotoją, kuris buvo nuteistas už policijos pareigūno nužudymą; šį žingsnį pasmerkė teisių grupės, pavadinusios jį politiniu kaliniu.

Švedija pasmerkė Irano sprendimą

Švedija sekmadienį pasmerkė Irano teismų patvirtintą mirties nuosprendį švedų ir iraniečių disidentui už „terorizmą“  ir pareiškė, jog siekia daugiau aiškumo šiuo klausimu.

„Mirties bausmė yra nežmoniška ir negrįžtama bausmė, todėl Švedija kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis smerkia jos taikymą bet kokiomis aplinkybėmis“, – teigė Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas) laiške naujienų agentūrai AFP.

T. Billstromas pridūrė, kad Švedijos užsienio reikalų ministerija ir jos ambasada Teherane „dabar intensyviai dirba, siekdamos gauti daugiau aiškesnės informacijos“.

Nors Stokholmas ne kartą siuntė prašymus, jam nebuvo suteiktas leidimas susitikti su H. Chaabu.

„Vyriausybė jau seniai palaiko nuolatinius ryšius su Irano atstovais“, – sakė T. Billstromas.

„Šių kontaktų metu stengiamės išsiaiškinti H. Chaabo padėtį ir iš naujo pareikalavome su juo susitikti“, – pareiškė jis.

„Taip pat išreiškėme susirūpinimą dėl mūsų piliečio padėties ir paprašėme galimybės dalyvauti teismo procese“, – nurodė T. Billstromas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

richard

richard portretas
PRIE KO CIA SVEDIJA?CIA KAIP MILIJONINE RUSO PENKTA KOLONA SU VOKISKAIS PASAIS;;

Nuomonė

Nuomonė portretas
Šaunuoliai persai, nesiceremonija su visokiais nusikaltėliais ir teroristais. Pagarba.

Anonimas

Anonimas portretas
Disziule pagarba demokratinei Persijai. Zudykit vakaru ir vidaus banditines isgamas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių