Iranas siūlosi raštu atsisakyti branduolinio ginklo

  • Teksto dydis:

Iranas yra pasirengęs raštu patikinti, kad šalis nevykdo branduolinio ginklo programos ir kad visi jo branduoliniai projektai yra taikūs.

Tai pirmadienį spaudos konferencijoje Arako branduoliniame komplekse pareiškė Irano atominės energijos agentūros vadovas ir viceprezidentas Ali Akbaras Salehis. Anot jo, jau daug metų egzistuoja Irano aukščiausiojo lyderio Ali Khamenėjaus dekretas, anot kurio, atominių ginklų gamyba ir naudojimas yra nusižengimas islamo taisyklėms ir todėl Irane draudžiamas. „Šį dekretą galėtų pasirašyti prezidentas (Hassanas Rouhani) ir šešios branduolinio susitarimo partnerės“, - sakė A. A. Salehis.

JAV nori garantijų, kad Iranas nekurs branduolinio ginklo. Teheranas savo ruožtu reikalauja, kad būtų įgyvendintas 2015 metų Vienos branduolinis susitarimas bei atšauktos JAV sankcijos. Šia iniciatyva gali būti įvykdyti abu reikalavimai, pabrėžė A. A. Salehis. Kito sprendimo dabartiniame konflikte jis teigė nematąs, nes JAV nepanaikinus sankcijų derybos neturinčios prasmės.

Ši idėja aptarta ir per Irano prezidento Hassano Rouhani susitikimą su Japonijos premjeru Shinzo Abe penktadienį Tokijuje, sakė A. A. Salehis. Ar Sh. Abė apie iniciatyvą jau informavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą, jis teigė nežinąs.

Vienos susitarimas turėjo užkirsti kelią Iranui kurti branduolinį ginklą. Mainais už tai Vakarai turėjo normalizuoti prekybinius ir ekonominius santykius su Iranu. JAV 2018-aisiais pasitraukė iš susitarimo ir atnaujino sankcijas šaliai bei paskelbė naujas. Kitos sutarties partnerės yra Vokietija, Kinija, Prancūzija, Didžioji Britanija ir Rusija. Jos laikosi susitarimo, tačiau be JAV nėra pajėgios jo įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių