Irano numušto Ukrainos lėktuvo „juodosios dėžės“ atgabentos į Prancūziją

Irano pajėgų sausį per klaidą numušto Ukrainos keleivinio lėktuvo „juodosios dėžės“ atgabentos į Prancūziją, šeštadienį pranešė Prancūzijos aviacijos katastrofų tyrėjai.

Šaltinis iš Prancūzijos Civilinės aviacijos saugos tyrimų ir analizės biuro (BEA) teigė, kad atgabenti savirašiai bus pristatyti agentūrai pirmadienį.

Jas apžiūrės 20 narių tarptautinė grupė.

„Aviacijos organizacijos pareigūnai ir teisėjas „juodąsias dėžes“ atgabeno į Paryžių vakar. Jų įrašų tyrimas prasidės pirmadienį“, – pranešė laikraštis „Etemad“, pacitavęs Irano užsienio reikalų ministro pavaduotoją tarptautiniams ir teisiniams reikalams Mohseną Baharvandą.

„Prancūzijos vyriausybė sėkmingai bendradarbiavo su Irano delegacija, ir esu už tai dėkingas“, – pridūrė jis.

Sausio 8 dieną 752-uoju reisu skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas „Boeing 737-800“ buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto.

Šiitiška respublika iš pradžių dėl lėktuvo katastrofos kaltino technines problemas, bet po kelių dienų prisipažino, kad jos pajėgos dėl „žmogiškosios klaidos“ numušė ukrainiečių orlaivį, palaikiusios jį atskriejančia raketa. Per katastrofą žuvo visi laineriu skridę 176 žmonės.

Teherano oro erdvės gynybos sistemos tuo metu veikė aukšto lygio parengties režimu, nes buvo iškilęs pavojus, kad JAV gali sureaguoti į Irano raketų ataką prieš Irake dislokuotas amerikiečių pajėgas.

Tie smūgiai buvo suduoti reaguojant į anksčiau įvykdytą įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani (Kasemo Soleimanio) nužudymą per JAV drono ataką netoli Bagdado oro uosto.

Tikimasi, kad „juodosios dėžės“ padės sužinoti daugiau apie paskutines akimirkas iki raketų smūgio ir lėktuvo sudužimo.

Kanada, kurios piliečiai sudarė didžiąją dalį lėktuvo keleivių, ne vieną mėnesį kartu su Ukraina reikalavo, kad Iranas atsiųstų savirašius į užsienį, kur būtų galima išanalizuoti jų turinį.

Neturėdamas galimybių iššifruoti „juodųjų dėžių“, Iranas aiškino delsimą išsiųsti prietaisus koronaviruso pandemija, dėl kurios dauguma tarptautinių skrydžių buvo atšaukti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių