Irano prezidentas po lėktuvo numušimo ragina laikytis nacionalinės vienybės

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) po netyčinio ukrainiečių lainerio numušimo trečiadienį paragino laikytis „nacionalinės vienybės“ ir užsiminė apie poreikį keisti tai, kaip yra valdomas Iranas.

Irano kariškiams pripažinus, kad jų raketa praėjusią savaitę per klaidą numušė keleivinį „Boeing 737“, Teherane keturias dienas iš eilės vyko demonstracijos.

Per lėktuvo katastrofą žuvo visi 176 jame buvę žmonės, daugiausia iraniečiai ir kanadiečiai. Tarp aukų yra daug studentų.

H. Rouhani taip pat sakė, kad iraniečiai nori „įvairovės“, ir ragino rinkimų pareigūnus susilaikyti nuo potencialių kandidatų vasario 21-osios visuotiniuose rinkimuose diskvalifikavimo.

Žmonės nori užtikrinti, kad valdžia su jais elgtųsi nuoširdžiai, sąžiningai ir pasitikėdama.

„Žmonės yra mūsų šeimininkai, o mes esame jų tarnai. Tarnas privalo kalbėti su šeimininku kukliai, tiksliai ir sąžiningai“, – po vyriausybės posėdžio sakė H. Rouhani.

„Žmonės nori užtikrinti, kad valdžia su jais elgtųsi nuoširdžiai, sąžiningai ir pasitikėdama“, – pažymėjo prezidentas, kurio komentarus tiesiogiai transliavo valstybinė televizija.

H. Rouhani taip pat sakė, kad ginkluotosios pajėgos turėtų „atsiprašyti“ ir nuodugniai paaiškinti, kas įvyko per lėktuvo katastrofą kelios valandos po to, kai kariškiai raketomis apšaudė Irake dislokuotus JAV karius.

Tos raketų atakos buvo surengtos keršijant už JAV drono smūgį Bagdade, per kurį žuvo garsiausias Irano generolas Qasemas Soleimani (Kasemas Soleimanis), vadovavęs Revoliucinės gvardijos užsienio operacijų padaliniui.

Sausio 7 dieną mažiausiai 59 žmonės buvo mirtinai sutrypti per spūstį Q. Soleimani laidotuvėse jo gimtajame Kermane Irano pietryčiuose.

Iranas nuo penktadienio taip pat kenčia potvynius, kurie nusinešė mažiausiai tris gyvybes ir nuo išorinio pasaulio atkirto šimtus kaimų.

Kalbėdamas apie šią nelaimių virtinę, kurią pavadino „neįsivaizduojama“ ir „nepriimtina“, H. Rouhani sakė, kad jos turėtų paskatinti priimti „rimtą sprendimą“ dėl Irano politinės sistemos.

„Ir tas rimtas sprendimas yra nacionalinis susitaikymas“, – sakė jis.

„Šie [parlamento] rinkimai turi būti pirmasis žingsnis“, – kalbėjo prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių