Pereiti į pagrindinį turinį

Įsimylėję šnipai sulaukė žvalgybos įtūžio

Meilužiai: skandalinga Antono K. (kairėje) ir Murato A. istorija sudrebino visą Vokietijos žvalgybą.
Meilužiai: skandalinga Antono K. (kairėje) ir Murato A. istorija sudrebino visą Vokietijos žvalgybą. / AFP nuotr.

Miunchene trečiadienį prieš teismą stojo šnipas, kaltinamas tuo, kad valstybės paslaptis išdavė savo meilužiui gėjui. Šis procesas gali atskleisti Vokietijos žvalgybos darbo užkulisius ir suduoti skaudų smūgį specialiajai tarnybai, rašo leidinys "Der Spiegel".

Paini ir įtempta istorija

Tai buvo slapta ir profesionaliai suplanuota operacija, kokias įprastai vykdo žvalgyba. Veikdami greitai ir ryžtingai, du civiliais drabužiais apsirengę pareigūnai traukinių stotyje netoli Miuncheno suėmė vyrą. Apieškojo jį nuo galvos iki kojų, surakino antrankiais, įsodino į automobilį ir išsivežė.

Visa tai šokiravo praeivius, iš dalies dėl to, kad kai kurie iš jų pažinojo sulaikytąjį. Tai buvo jų kolega Antonas K., dirbęs specialioje "įstaigoje", įsikūrusioje vos už 10 minučių pėsčiomis nuo traukinių stoties, – Federalinėje žvalgybos tarnyboje (FŽT).

Prasidėjus teismui, visuomenė sužinojo stulbinamą istoriją, kurią bet kuri žvalgybos tarnyba pasaulyje norėtų išlaikyti paslaptyje.

Teisiamųjų suole atsidūrė ilgametis FŽT agentas Antonas K. ir jo vertėjas. Iškeltoje byloje susipynė pinigai ir išdavystė, meilė, seksas ir neištikimybė, netgi Kosovo kriminalinis pasaulis. Visa tai labiau primena įtempto veiksmo filmo arba detektyvinio romano siužetą nei tikrą istoriją.

Teismo baigties kol kas niekas nesiryžta prognozuoti, bet viena auka jau aiški – tai FŽT. Jeigu bylą laimės prokurorai, specialiajai tarnybai teks pripažinti, kad vienas iš jos agentų kelerius metus dirbo nekontroliuojamas, kad apimtas aistros patyręs šnipas Kosove atskleidė valstybės paslaptis. O laimėta byla neišgelbės FŽT nuo kritikos dėl to, kad iššvaistė milžiniškus išteklius persekiodama savo darbuotoją.

Slapta ir pavojinga misija

Ši istorija prasidėjo 2005 m. vasario 21 d., kai Antonas K. buvo komandiruotas į Kosovo sostinę Prištiną kaip diplomatas, dirbantis Vokietijos užsienio reikalų ministerijai. Bet iš tikrųjų FŽT skyrė jam slaptą užduotį – sukurti patikimų šaltinių tinklą. Tai buvo sunkus ir pavojingas darbas, ypač tokioje vietoje kaip Kosovas.

Palikęs žmoną ir vaikus Vokietijoje, Antonas K. išsinuomojo butą padoresniame Prištinos rajone, kur gyveno daug diplomatų. Kad nuslėptų savo karininko praeitį, jis pakeitė išvaizdą: užsiaugino ilgesnius plaukus, vaikščiojo po miestą avėdamas sandalus ir vilkėdamas sportinius marškinėlius.

Jau po kelių savaičių slaptam agentui nusišypsojo laimė. Antonas K. sėdėjo lauko kavinėje ir mobiliuoju telefonu šnekėjo su Vokietijoje likusia šeima, kai prie jo priėjo jaunas vyras. Tai buvo Muratas A., nieko neišsiskiriantis prekiautojas rudais plaukais, puikiai mokantis Pietų Vokietijos dialektą. Jis prisistatė Afrimu ir papasakojo, kad kilo iš Makedonijos ir Albanijos, bet užaugo Ofenburge, Pietvakarių Vokietijoje.

Atrodė, kad Afrimas yra puikus vertėjas. Antonas K. paklausė vadovybės, ar galima naudotis šio vyro paslaugomis. FŽT patikrino jaunuolį ir leido jam tapti Vokietijos užsienio reikalų ministerijos darbuotoju.

Tarp vyrų įsižiebė meilė

Po kurio laiko du vyrai įsimylėjo vienas kitą. Afrimas atsikraustė į Antono butą. FŽT agentas turėjo tai pranešti vadovybei, bet nutylėjo. Vyrai dvejus metus sėkmingai slėpė savo santykius. FŽT buvo patenkinta Antono darbu ir 2007-aisiais pratęsė jo misiją dar dvejiems metams.

Tačiau agento žmona susisiekė su FŽT ir papasakojo apie ginčą su vyru, įvykusį per Kalėdų atostogas 2007-aisiais. Moteris skundėsi, kad vyras išbraukė jos pavardę iš gyvybės draudimo sutarties ir naudos gavėju nurodė savo vertėją. Ji sakė, kad gali patvirtinti šį faktą laišku, kurį atsiuntė draudimo bendrovė.

Nors agentas ir vertėjas turėjo FŽT pranešti apie savo santykius, teismui teks nuspręsti, kas vis dėlto pasielgė netinkamai. Ar vyrai tapo homofobiškos žvalgybos tarnybos įkaitais, kaip tvirtina jų advokatai? O gal svarbiausia šioje byloje yra atskleistos valstybės paslaptys? Ir kodėl FŽT pati negalėjo išspręsti šios problemos neiškėlusi jos į viešumą?

Paslaptis išdavė miegamajame

FŽT paprašė federalinio prokuroro pradėti tyrimą ir sugalvojo melagingą pretekstą, kad sugrąžintų vyrus į Miuncheną. Čia juos suėmė: Antoną K. – traukinių stotyje, o Afrimą – viešbutyje. Kitą dieną jie buvo paleisti į laisvę, nes teisėsaugai pritrūko įkalčių, kad galėtų laikyti juos už grotų. Kaltinamieji persikėlė į miestelį netoli Štutgarto, kur laukia teismo baigties.

Miuncheno teismui nebus lengva išnarplioti šią bylą. Teisėjams teks išnagrinėti sudėtingą padėtį tiek Kosove, tiek Vokietijos žvalgyboje. Ypatingas dėmesys bus skiriamas Antono K. susitikimams su informatoriais. Šių pokalbių įrašai buvo siunčiami tiesiai į FŽT per gerai saugomus tinklus.

Prokurorai kaltina agentą, kad jis slaptus dokumentus rodė savo sugyventiniui, atskleidė FŽT vidaus informaciją apie tarnybos struktūrą ir joje dirbančius žmones, taip pat rodė meilužiui slaptus dokumentus apie kitos šalies, tikriausiai Didžiosios Britanijos, žvalgybos tarnybą. Pasak kaltintojų, agentas skleidė slaptą informaciją per neatsargius pokalbius, kai palikdavo atvertus dokumentus kompiuterio ekrane arba intymiomis akimirkomis miegamajame.

Juokiasi net teisininkai

Ne ką mažiau sunkūs kaltinimai pateikti ir Muratui A., kuris, pasak prokurorų, sužinojo apie visą FŽT padalinio Kosove informatorių tinklą. Teigiama, kad vertėjas turėjo ryšių su nusikalstamomis grupuotėmis ir dirbo Albanijos bei Makedonijos žvalgybai.

Antono K. ir Murato A. advokatai kaltinimus vadina absurdiškais. Muratas A., dirbdamas vertėju, privalėjo dalyvauti agento pokalbiuose su informatoriais. Teisininkai tikina, kad dokumentai apie kitos šalies žvalgybos tarnybą, kuriuos esą rodė Antonas K., buvo prieinami viešai ir nebuvo slapti. Pasak Murato A. advokato Christiano Stünkelio, FŽT agentas pats liepdavo vertėjui susitikinėti su nusikalstamo pasaulio atstovais ir rinkti informaciją.

Ch.Stünkelis taip pat tvirtina, kad Muratas A. iki pat arešto manė, kad dirba Vokietijos užsienio reikalų ministerijai, o ne FŽT. Kaltinimai, kad teisiamasis bendradarbiavo su kitomis žvalgybos tarnybomis, esą laužti iš piršto.

"Šios bylos esmė labai juokinga, – sakė Antono K. advokatas Sascha Jungas. – Mums visai neaišku, kodėl FŽT šitaip rizikuoja savo įvaizdžiu."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų