Ispanija griežtins atvykimo iš Šengeno zonos kontrolę, taikys karantinavimą

Ispanija griežčiau kontroliuos atvykstančius iš Europos Šengeno zonos šalių ir įves privalomą 14 dienų karantiną keliautojams, siekiant išvengti įvežtinių koronaviruso atvejų, antradienį pranešė vyriausybė.

Abi šios priemonės įsigalios nuo penktadienio ir galios iki gegužės 24 dienos, kai bus atšaukta nepaprastoji padėtis. Jeigu nepaprastoji padėtis bus pratęsta, tokia tvarka galios ilgiau, sakoma oficialiame vyriausybės biuletenyje.

Viena labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusių pasaulio šalių, kur per COVID-19 pandemiją mirė beveik 27 tūkst. žmonių, pradėjo atsargiai švelninti kovo viduryje įvestas griežtas karantino priemones.

Tačiau įvedamomis naujomis priemonėmis siekiama apsisaugoti nuo galimų koronaviruso atvejų skaičius šoktelėjimo, pirmadienį pusei šalies pradėjus laipsnišką sugrįžimą prie įprasto gyvenimo, užtruksiantį iki birželio pabaigos.

„Per šį sugrįžimo laikotarpį turi būti sustiprintas budrumas ir sveikatos bei higienos [reikalavimų] kontrolė visų tarptautinių keleivių atžvilgiu, siekiant išvengti įvežtinių (viruso) atvejų“, – sakoma pranešime.

„Atsižvelgiant į viruso paplitimą pasaulyje ir vadovaujantis atsargumo principu, būtina, kad visi atvykstantys iš užsienio laikytųsi 14 dienų karantino“, – nurodoma biuletenyje.

Sveikatos apsaugos pareigūnai „gali susisiekti [su atvykėliais], kad užtikrintų karantino laikymosi“, perspėjama dokumente. Žmonėms, kuriems taikomas šis reikalavimas, bus leista išeiti apsipirkti svarbiausių produktų arba prireikus skubios medicinos pagalbos – bet tik dėvint apsauginę kaukę.

Ši priemonė nebus taikoma tarp valstybių dirbantiems asmenims, tokiems kaip vežėjai, oro linijų darbuotojai arba medicinos personalas, jeigu jie neturėjo kontakto su virusu užsikrėtusiais asmenimis.

Ispanijoje per pastarąją parą buvo užregistruoti dar 176 mirties nuo koronaviruso atvejai. Iš viso jų skaičius šalyje išaugo iki 26 920. Per tą patį laikotarpį nustatyti 426 nauji užsikrėtimo atvejai, iš viso – 228 030.

„Mūsų padėtis keičiasi, epidemijos raida yra labai gera... bet tai nereiškia, kad daugiau nėra jokio pavojaus“, – perspėjo Sveikatos apsaugos ministerijos ekstremalių situacijų koordinatorius Fernando Simonas (Fernandas Simonas).

„Net jeigu mums Ispanijoje pavyks sustabdyti viruso pernašą, pasaulyje dar bus daug šalių, kur [užkratas] bus toliau platinamas, o tai reiškia, kad mūsų didžiausias pavojus... yra įvežtiniai atvejai“, – kalbėjo jis.

Nauji apribojimai Šengeno zonoje

Vyriausybė taip pat suvaržė atvykimą oro arba vandens transportu keleiviams iš bevizio režimo Šengeno zonos, kuriai priklauso 26 valstybės, iš jų keturios nepriklausančios ES.

Ispanija kovo 17 dieną uždarė savo sausumos sienas su Prancūzija ir Portugalija, tačiau iki šiol nebuvo įvedusi jokių apribojimų atvykstantiesiems iš Šengeno zonos.

„Nuo gegužės 15 dienos bus įleidžiami tik Ispanijos piliečiai, leidimą gyventi turintys asmenys,  tarp valstybių dirbantys asmenys, sveikatos apsaugos darbuotojai arba tie, kurie rūpinasi senyvo amžiaus žmonėmis, o taip pat tie, kurie gali įrodyti, kad atvyksta dėl ypatingos priežasties arba dėl darbo“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Salvadoras Illa (Salvadoras Ilja).

„Tai yra atsargumo priemonės, siekiant neleisti, kad į šalį atvyktų sergantys“, – kalbėjo jis.

Išimtys taip pat taikomos lėktuvų įgulų nariams ir vežėjams. Karantino laikytis privalės tik iš užsienio atvykę piliečiai, gyventojai ir įvažiavę į šalį  dėl ypatingos priežasties.

Grupė žmonių, kuriuos paveiks nauji suvaržymai, yra užsieniečiai, turintys Ispanijoje antruosius namus. Taip siekiama „išvengti nesuderinamumų“, sakė ministras.

„Nebūtų prasmės, jeigu žemyninėje dalyje gyvenantis ispanas negalėtų vykti į savo antruosius namus Balearų salose, o užsienyje gyvenantis žmogus galėtų tai padaryti atskrisdamas (lėktuvu), – paaiškino jis.  – Manome, kad tokios diskriminacijos reikėtų vengti“.

Remiantis vyriausybės paskelbtu biuleteniu, visos kelionių agentūros ir kelionių operatoriai ir transporto operatoriai „privalo informuoti keleivius apie šias priemones, parduodami“ keliones į bet kurią Ispanijos dalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių