Ispanija sustabdė teismų sistemos reformą

Ispanijos vyriausybė ketvirtadienį sustabdė siūlomą kontroversišką aukščiausios teisminės institucijos reformą, Briuseliui ir kitiems šios inciatyvos kritikams įspėjant, kad ji gali pakenkti teismų sistemos nepriklausomumui.

Ketinti keisti Generalinės teisminių institucijų tarybos (CGPJ) narių skyrimo tvarką. Ši Taryba siūlo teisėjų kandidatūras ir užtikrina tiek teismų, tiek teisėjų nepriklausomumą.   

„Sustabdysime CGPJ reformos laikrodį, kad pasiektume su jumis susitarimą“, – parlamente sakė ministras pirmininkas Pedro Sanchezas, kreipdamasis į opozicinę dešiniojo sparno Liaudies partiją (PP).

Premjeras nepatikslino, kuriam laikui įšaldoma reforma.

Teismų sistemos priežiūrą vykdanti CGPJ turi 20 narių – 12 teisėjų ar magistratų ir aštuonis advokatus ar kitus teisininkus. Tarybos narius renka abeji parlamento rūmai.  

Reforma būtų paveikusi 12 teisėjų skyrimo tvarką.

Tarybos mandatas baigėsi 2018 metų gruodį, bet P. Sanchezui nepavyko užsitikrinti pakankamos paramos parlamente naujų narių paskyrimui. Prie to nemažai prisidėjo PP.   

Tarybai buvo pavesta toliau laikinai eiti savo pareigas. Tai išprovokavo Europos Sąjungos kritiką.   

Reikalingos „stiprios institucijos“

Pagal dabar galiojančius įstatymus, teisėjams paskirti reikalinga trijų penktadalių balsavusių deputatų dauguma. Tai reiškia, kad skyrimui turi pritarti ir PP įstatymų leidėjai. Įgyvendinus reformą, reikėtų absoliučios daugumos.   

P. Sanchezo kairiojo sparno koalicija pasiūlė reformą kaip būdą apeiti būtinybę užsitikrinti PP palaikymą. 

Tvirtinant teisėjus absoliučia balsų dauguma koalicijai nereikėtų PP paramos ir ji galėtų pasirinkti tam tikrų ideologinių įsitikinimų teisėjus. Dabar galiojanti tvarka verčia visas partijas ieškoti kompromiso.

Pavojaus varpais imta skambinti rugsėjo pabaigoje, kai Europos Komisija savo ataskaitoje apie teisės viršenybę sukritikavo Ispaniją už tai, kad nepaskiriama nauja CGPJ, nors tai turėjo būti padaryta dar prieš dvejus metus.  

Turėdami galvoje vykdomosios ir teisminės valdžios atskyrimo svarbą, ataskaitos rengėjai akcentavo būtinybę užtikrinti, kad Taryba „nebūtų laikoma neapsaugota nuo politizavimo“.

Ketvirtadienį kalbėdamas parlamente P. Sanchezas sakė, kad vyriausybė vėl bandys ieškoti kompromiso su PP. 

„Visų pirma mums reikia stiprių, legitimių institucijų, todėl apeliuoju į parlamentą ir ypač partiją, kuri blokuoja šių konstitucinių institucijų sudėties atnaujinimą“, – sakė premjeras, kreipdamasis į PP lyderį Pablo Casadą.  

Ši aklavietė tėra vienas iš P. Sanchezo socialistų ir ultrakairiųjų partijos „Podemos“ koalicijos nesutarimų su PP, griežtai kritikuojančia tai, kaip vyriausybė tvarkosi su koronaviruso pandemija, aspektų.   

Siūloma reforma taip pat išprovokavo dalies teisėjų bendruomenės susirūpinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių