Ispanija tiria ministrės vaidmenį įvykiuose, užtraukusiuose Maroko pyktį

Ispanija tiria buvusios užsienio reikalų ministrės vaidmenį leidžiant Vakarų Sacharos nepriklausomybės lyderiui atvykti gydytis į Ispaniją – tai sukėlė diplomatinę krizę su Maroku, antradienį pranešė teismas.

Madrido sprendimas balandį pratęsti POLISARIO fronto lyderio Brahimo Ghali gydymą dėl sunkaus COVID-19 atvejo sukėlė rimtą nesantaiką su Maroku. Po mėnesio maždaug 10 tūkst. migrantų plūstelėjo į Ispanijos Seutos anklavą, kai Maroko pasienio pajėgos apsimetė to nematančios – tai buvo vertinama kaip Rabato baudžiamasis žingsnis.

Saragosos, šiaurinio miesto, į kurį atvyko B. Ghali, teismas „nusprendė iškviesti buvusią užsienio reikalų ministrę Aranchą Gonzalez Laya atliekant teisminį tyrimą „ Ghali byloje“, sakoma teismo pranešime.

„Šis tyrimas pradėtas dėl galimo nusikaltimo – piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi – padarymo“, – sakoma pranešime ir nurodoma, kad tuo siekiama „patikrinti B. Ghali atvykimo į Ispaniją aplinkybes“.

Ispanijos žiniasklaida pranešė, kad teismas norėjo ištirti, kodėl B. Ghali atvykus nebuvo patikrintas jo pasas.

Jokia teismo data nenustatyta buvusiai ministrei, pasitraukusiai iš vyriausybės per pertvarką liepą.

B. Ghali slapta atvyko į Ispaniją balandžio 18 dieną Alžyro prezidentūros, remiančios Sacharos nepriklausomybės judėjimą, medicinos pagalbos lėktuvu su diplomatiniu pasu, pranešė dienraštis „El Pais“. Jis kritinės būklės buvo paguldytas į ligoninę šiauriniame Logronjo mieste. Tačiau jo buvimas sukėlė rimtą diplomatinę krizę tarp Madrido ir Rabato, laikančio B. Ghali karo nusikaltėliu.

Maroko valdžios institucijos pareikalavo „skaidraus tyrimo“ dėl B. Ghali atvykimo į Ispaniją su, jų teigimu, padirbtu pasu.

Kai B. Ghali birželio pradžioje išvyko į Alžyrą, Madridas sakė, kad POLISARIO lyderis atvyko į Ispaniją su tapatybės dokumentais, išduotais jo vardu.

POLISARIO frontas jau seniai kovoja už Vakarų Sacharos, didesnio už Britaniją dykumos regiono, iki 1975 metų buvusio Ispanijos kolonija, nepriklausomybę. Marokas valdo 80 proc. šios teritorijos, likusią dalį, besiribojančią su Mauritanija, valdo POLISARIO frontas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių