Istoriją jį išteisins ar pasmerks?

Ne tik Amerikoje, bet ir pasaulyje jau įsivyravo nuomonė, kad G.W.Bushas veikiausiai į istoriją įeis kaip vienas labiausiai nevykusių JAV prezidentų. Dar niekada prieš tai Jungtinių Valstijų vadovas nebuvo toks nepopuliarus.

Ironiška, netgi G.W.Busho kolegos iš Respublikonų partijos stengiasi vengti jo draugijos. Buvęs respublikonų kandidatas į prezidentus Johnas McCainas per visą rinkimų kampaniją viešumoje su kadenciją baigiančiu JAV vadovu ir savo partijos veidu tepabuvo 14 sekundžių!

Bet, anot bendražygių, katastrofiški reitingai G.W.Bushui nė motais. Ateinantį antradienį iš posto pasitrauksiantis politikas tikina, kad nesvarbu ką apie jį ir jo palikimą rašys istorija: "Istorija? Mes nieko nežinome. Visi jau busime kitame pasaulyje."

G.W.Bushas tiesiog darė tai, kuo tikėjo, nepaisydamas aštrių kritikos strėlių. Mat buvo įsitikinęs savo teisumu...

Nesėkmių daug ir skaudžių

Per aštuonerius G.W.Busho valdymo metus būta visko: nuo skaudžiausių teroristinių išpuolių JAV istorijoje iki didžiausio ekonominio nuopuolio per pastaruosius 80 metų. Tarp šių nesėkmių – du karai, sudėtingas perrinkimas naujai kadencijai, ambicingos pastangos kovoti su AIDS ir smunkančia JAV reputacija užsienyje.

Nuo pat pradžių G.W.Busho administracijai vis kažko trūko. Ir nors prezidento reputacija trumpam buvo pasitaisiusi dėl 2001 m. rugsėjo 11-osios išpuolių ir po jų sekusios pasaulio užuojautos bei paramos, ji greitai vėl smuko. Po JAV invazijos į Iraką ir apgailėtinos reakcijos likviduojant uragano Katrinos padarinius iš G.W.Busho politinio kapitalo neliko nieko.

Didžiausia JAV politikos žaizda, žinoma, tapo Irakas. Karas, pažeidęs nemažai tarptautinės teisės normų, suskaldė sąjungininkus ir sukrėtė amerikiečių vertybių sistemą bei jų savigarbos suvokimą. Be milžiniškų finansinių išlaidų, konfliktas pareikalavo ir daugybės žmonių gyvybių. Vėlesni Abu Graibo ir Gvantanamo kalėjimų skandalai tik sustiprino visuotinį nepasitikėjimą G.W.Bushu.

Jo prezidentavimo padarinius pajuto ir eiliniai amerikiečiai, nesidomintys didžiąja politika. JAV nacionalinė skola beveik padvigubėjo ir pasiekė įspūdingą 12,5 trln. dolerių sumą, amerikiečių, neturinčių medicinos draudimo, skaičius šoktelėjo iki 47 mln., žmonių, gyvenančių ties skurdo riba, padaugėjo iki 6 mln., o bedarbių gretose jau 2,6 mln gyventojų.

G.W.Busho negebėjimas suvaldyti šalies ekonomikos lėmė tai, kad žlugo nemažai JAV finansinių gigantų – jų griūtis skaudžiai atsiliepė ir pasaulio ekonomikai. Tai akivaizdūs kadenciją baigiančio prezidento palikimo padariniai.

Ne tokia matoma, bet ne mažiau reikšminga G.W.Busho iniciatyva pasitraukti iš Susitarimo dėl antibalistinių raketų 2001 m., paskatinusi globalinę įtampą ir branduolinio ginklavimosi tendencijas Rusijoje, Šiaurės Korėjoje, Kinijoje ir Irane.

Net ir aplinkosaugos srityje G.W.Bushas sugebėjo tapti griaunama jėga. Jo vadovaujamos JAV atsisakė laikytis Kioto protokolo, skirto bendrai kovai su pasauliniu klimato atšilimu.

Kai kam jo vis dėlto trūks

Nors tai, kad G.W.Bushas nevykėlis, jau tampa aksioma, vis dėlto yra pasaulyje vietų, kur jis vis dar gerbiamas ar net dievinamas. Kadenciją baigiančio JAV vadovo populiarumas Afrikoje siekia apie 80 proc., o Kosove jo vardu vadinamos pagrindinės gatvės. Izraelyje G.W.Bushas irgi susilauktų audringų ovacijų.

Afrikoje JAV prezidentui populiarumą pelnė jo taikdariškos iniciatyvos, kurios padėjo išspręsti Darfūro problemą, humanitarinės JAV pastangos regione – suteikta ekonominė pagalba, skaičiuojama milijardais dolerių, bei pradėtos sveikatos apsaugos programos, skirtos kovai su maliarija ir AIDS.

Buvusi JAV nacionalinio saugumo tarybos narė Kori Shake teigia, kad pasaulyje esama ir daugiau valstybių, kurios pasiges G.W.Busho. Tarp jų – tokios šalys kaip Kolumbija, siekiančios pasirašyti laisvosios prekybos sutartis su JAV, auganti Indija, pasirašiusi kontroversišką branduolinio bendradarbiavimo susitarimą su Vašingtonu, ir buvusios sovietinės respublikos, tokios kaip Ukraina ar Gruzija, kurių euroatlantiniams siekiams besitraukianti Baltųjų rūmų administracija visuomet buvo labai palanki.

Galiausiai net tokių Vašingtonui priešiškų valstybių lyderiai kaip Venesuelos vadovas Hugo Chávezas, buvęs Kubos diktatorius Fidelis Castro ar Irano lyderis Mahmoudas Ahmadinejadas turėtų pasigesti asmens, kurio taip mėgo neapkęsti.

Paprastų amerikiečių nuomonė taip pat nevienareikšmiška. Nors daugelis eilinių JAV gyventojų tvirtina, kad G.W.Busho palikimas apgailėtinas, atsiranda ir manančių, jog ne viskas, ką jis darė, yra blogai.

Neišnaudotų galimybių prezidentas

Vieniems G.W.Bushas liks prezidentas, kuris užtikrino saugumą po Rugsėjo 11-osios, kitų teigimu, dar per anksti spręsti apie jo palikimą, nes į istoriją šis politikas įeis kaip žmogus, pradėjęs karą su teroru ir išlaisvinęs daugybę pasaulio gyventojų.

Istorija pateikia nemažai pavyzdžių, kad šiandienis vertinimas gali būti klaidingas. Lyderio sprendimai ir išmintis gali pasirodyti visiškai kitaip, praėjus kažkiek laiko, kai atsitinka įvykiai, kurių neįmanoma numatyti dabar.

Pats G.W.Bushas yra prasitaręs, kad žmonės, objektyviai išanalizavę jo veiklą, galiausiai suvoks gerus ketinimus: "Aš buvau karo laikotarpio prezidentas ir turėjau kovoti su dviem ekonominėmis recesijomis. Taigi kaip matote, aš turėjau priimti rimtus iššūkius. Svarbiausia man yra tai, kad nebandžiau bet kokiomis priemonėmis būti populiariu vyruku."

Tačiau po Rugsėjo 11-osios įvykių, kai paskui jį buvo pasirengusi sekti visa tauta ir pasaulis, jis neišnaudojo realios galimybės tapti vienytoju, o ne skaldytoju. Taigi sudie, neišnaudotų galimybių, prezidente...


Linksmasis palikimas

Gal George'o W.Busho politiką daugelis atsimins su kartėliu, bet jo painūs ir net kvaili posakiai, praminti bušizmais, dar ne vienai pasaulio gyventojų kartai kels šypseną:

"Manau, kad karas – pavojinga vieta."

"Didžioji dalis irakiečių nori gyventi taikoje, laisvame pasaulyje, ir mes surasime juos bei perduosime teisingumui."

"Žinote, viena sunkiausių mano darbo dalių yra susieti Iraką su karu prieš terorizmą."

"Skaitymas yra mokymosi pagrindas."

"Noriu pasakyti aiškiai, neturtingi žmonės – nebūtinai žudikai.Vien dėl to, kad nesi turtingas, nereiškia, jog nori žudyti."

"Per daug medikų traukiasi iš medicinos. Per daug ginekologų negali mylėti moterų visoje šalyje."

"Tie, kurie atvyksta į šalį nelegaliai, pažeidžia įstatymus."

"Aš turiu išskirtinį požiūrį į lyderiavimą ir manau, kad lyderis tai tas, kuris suvienija žmones."

"Jums galiu pasakyti tik vieną dalyką: kai gubernatorius skambina, aš pakeliu telefono ragelį."

"Aš įsiveržčiau į Iraką, net jeigu jo nebūtų."

"Man didelė garbė paspausti ranką Irako piliečiui, kurią Saddamas Husseinas jam nupjovė."

"Mūsų priešai labai išradingi – mes taip pat. Jie nuolat stengiasi sugalvoti naujų būdų, kaip pakenkti mūsų valstybei. Mes taip pat."

"Privalome padėti demokratizuoti Afganistaną, Iraką ir kitas Afrikos šalis."

"Sugaišome daug laiko stengdamiesi kalbėtis su Afrika sąžiningai. Tačiau Afrika – tai tauta, serganti labai sunkia liga."

"Sankcijų režimas panašus į šveicarišką sūrį – jis neefektyvus."

"Neseniai susitikau su Rusijos prezidentu Slovakijoje. Arba Slovėnijoje – nepamenu, kaip tiksliai vadinasi ši valstybė."

"Tikiu, kad žmonės ir žuvys gali sugyventi taikiai."

"Aš ginu gyvybę, nes tikiu, kad ji yra."

"Esame labai kilniaširdiški. Žinoma, neturėtume tuo girtis. Bet tokie esame. Mes labai kilniaširdiški."

"Be abejo, tai yra biudžetas. Jame yra labai daug skaičių."

"Mes trigubai padidinsime finansavimą – nuo 50 iki 195 mln. dolerių."

"Manau, reikėtų kuo greičiau leisti jaunoms karvėms kirsti mūsų sieną."

"Vienas geriausių dalykų knygose – kartais jose yra nuostabių paveikslėlių."

"Ji yra tokia pat mergina iš Vakarų Teksaso, kaip ir aš."

"Jėzus – mano mėgstamiausias filosofas."

"Aš būsiu jau seniai miręs, kai koks nors protingas žmogus išsiaiškins, kas vyko Ovaliniame kabinete."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių