Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelio prezidentas kaltinamas išžaginimu ir priekabiavimu

2006-10-17 00:00

Jeigu prarastų teisinę neliečiamybę, M.Kacavui grėstų iki 13 metų kalėjimo

Jeigu prarastų teisinę neliečiamybę, M.Kacavui grėstų iki 13 metų kalėjimo

Izraelyje kilo dar negirdėtas skandalas. Šalies policija pranešė turinti įrodymų, kad 60 metų prezidentas Mošė Kacavas žagino moteris, kurios jam dirbo, ir prie jų priekabiavo. Prezidentas, kuris iš esmės atlieka reprezentacines pareigas, neigė jam mestus kaltinimus ir kol kas nežada trauktis iš posto.

Nukentėjusiųjų daugėja

Ši istorija prasidėjo jau vasarą, tačiau dėl Libano ir Izraelio karo buvo likusi šešėlyje. Liepą viena aukšto rango padėjėja, visur minima kaip “A”, kreipėsi į policiją su pareiškimu, kad jos darbdavys, šalies prezidentas vertė santykiauti jai nenorint. “Jei jis būtų paprastas žmogus, sėdėtų kalėjime”, - televizijos reportažuose cituojama nukentėjusi moteris.

Moteris, kuri apkaltino prezidentą, yra ištekėjusi, turi vaiką. Per tris mėnesius trukusį tyrimą dar 10 moterų apkaltino M.Kacavą išprievartavimu ir seksualiniu priekabiavimu. Jam gali grėsti nuo 3 iki 16 metų įkalinimo bausmė, pranešė Izraelio žiniasklaida.

Šių metų rugpjūtį buvo atlikta krata politiko namuose, pareigūnai konfiskavo jo kompiuterį, dokumentus. Prezidentas nuo pradžių neigė jam mestus kaltinimus. Jis teigė, kad moterys jo iš jo reikalavo pinigų, sakė turįs tai patvirtinančius pokalbių įrašus, pranešė “Reuters”-AFP-BNS.

Neatvyko į parlamentą

Bendrame pareiškime, kuris buvo paskelbtas po savaites trukusio tyrimo, Izraelio teisingumo ministerija ir policija nurodo: “Yra ... įrodymų apie kelis incidentus, su kuriais susijusios kelios moterys, dirbusios jam vadovaujant, kai prezidentas atliko išžaginimo veiksmus, prievartinius lytinius aktus ir seksualiai priekabiavo”.

Minėtas policijos pareiškimas buvo paskelbtas parlamento (Kneseto) žiemos sesijos atidarymo, per kurį prezidentas tradiciškai sako kalbą, išvakarėse. M.Kacavas vakar vykusioje ceremonijoje nedalyvavo. Kelios parlamentarės grasino išeiti iš posėdžių salės, jei M.Kacavas vakar būtų dalyvavęs parlamento žiemos sesijos atidaryme.

Pastarosiomis savaitėmis policija ištyrė ne mažiau kaip 10 skundų dėl išžaginimo ir seksualinio priekabiavimo, kuriuos pateikė buvusios M.Kacavo darbuotojos. Prezidentą policija penkis kartus apklausė dėl įtarimų, kad jis, būdamas žemės ūkio ministru, o paskui - prezidentu, pasinaudodamas padėtimi vertė savo darbuotojas turėti su juo lytinių santykių. Šaltiniai policijoje dabar sako, kad trimis ar keturiais šių atvejų galima pateikti oficialius kaltinimus.

Generalinis prokuroras Menachemas Mazuzas per artimiausias savaites turėtų nuspręsti, ar pateikti kaltinimus M.Kacavui, kuris visus įtarimus neigia ir atmeta raginimus nusišalinti, kol vyksta tyrimas. Vėliau prezidento advokatas Zionas Amiras pareiškė, kad M.Kacavas atsistatydins, jeigu prokuroras M.Mazuzas pateiks kaltinimus.

“Policija neturi teisinių įgaliojimų teikti kokias nors tokio pobūdžio rekomendacijas”, - sakoma Z.Amiro pareiškime. “Tai ne pirmas kartas, kai policija rekomenduoja apkaltinti aukšto rango figūras, įskaitant premjerus, ir visos tos rekomendacijos buvo atmestos”, - nurodė advokatas, paminėdamas buvusį Izraelio premjerą Arielį Šaroną.

Pareikšta kitų įtarimų

M.Kacavo byla yra dar vienas smūgis Izraelio vyriausybei tokiu metu, kai premjero Ehudo Olmerto vyriausybė susiduria su visuomenės nepasitenkinimu dėl nesėkmių per 34 dienas trukusį karą su Libano kovotojų grupuote “Hizbollah”.

M.Kacavas taip pat įtariamas “įstatymo, draudžiančio slaptą klausymąsi, pažeidimu” ir dalyvavimu sukčiaujant, sakoma minėtame pareiškime. Pasak šaltinio policijoje, M.Kacavas įtariamas dėl pasiklausymo prietaisų prijungimo siekiant slapta klausytis darbuotojų pokalbių telefonu.

M.Kacavas prezidento poste dirba nuo 2000-ųjų ir turi teisinę neliečiamybę, kol jo neapkaltino parlamentas. Politikas yra vedęs ir turi penkis vaikus bei šešis vaikaičius.

“Prezidentas privalo atsistatydinti, - po minėto policijos pareiškimo per Izraelio televiziją sakė švietimo ministrė Juli Tamir. - Jei jis to nepadarys, manau, bus pradėtas procesas, kad jis būtų priverstas atsistatydinti”.

Skandalų apstu

Jeigu M.Kacavas būtų priverstas palikti postą, jis taptų antru iš eilės Izraelio prezidentu, kuris atsistatydino dėl skandalo.

M.Kacavo pirmtakas, pernai miręs Ezeras Vaicmanas, atsistatydino, kai buvo atskleista, jog jis prieš kelis dešimtmečius gavo apie 450 tūkst. JAV dolerių dovanų nuo Prancūzijos milijonieriaus Eduardo Sarusi, kai E.Veicmanas buvo premjeru.

Anksčiau savo meilės nuotykiais garsėjo ir buvęs premjeras Benjaminas Netanjahu. Į kyšininkavimo, korupcijos, neaiškaus partijų finansavimo skandalus yra patekęs ne vienas aukštas Izraelio pareigūnas.

Kilęs iš Irano

M.Kacavas iki posūkio į politiką dirbo žurnalistu. Vėliau tapo dešiniosios pakraipos “Likud” partijos vienu lyderių.

M.Kacavas gimė Jazdo mieste centriniame Irane. Į Izraelį emigravo dar būdamas vaikas 1951 metais, bet jis dar kalba valstybine Irano farsi arba naująja persų kalba. Kaip primena Izraelio žiniasklaida, pernai per popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuves M.Kacavas sėdėjo šalia tuometinio Irano prezidento Mohamedo Katamio, kuris taip pat kilęs iš Jazdo provincijos.

Abu šalių lyderiai pasikalbėjo farsi kalba, padavė vienas kitam ranką. Tai abiem buvo sukėlę nepatogumų, kai apie tai parašė laikraščiai. Pernai M.Kacavas lankėsi Lietuvoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų