J. Assange'as bendradarbiaus su Švedija, bet priešinsis ekstradicijai į JAV

  • Teksto dydis:

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) bendradarbiautų su Švedijos tarnybomis, jeigu jos atnaujintų išprievartavimo bylą prieš jį, tačiau jis ir toliau priešinsis ekstradicijai į Jungtines Valstijas, sekmadienį pareiškė jo advokatė.

„Su didžiausiu malonumu atsakysime į visus klausimus, jeigu ir kai tokie bus pateikti, –  televizijos kanalui „Sky News“ pareiškė advokatė Jennifer Robinson (Dženifer Robinson), kalbėdama apie J. Assange'ui metamus kaltinimus dėl išprievartavimo. – Pagrindinis klausimas dabar yra ekstradicija į JAV, dėl kurios mes perspėjame jau daug metų.“

Šiuo metu „WikiLeaks“ įkūrėjas yra laikomas suimtas Londone ir laukia bausmės už paleidimo už užstatą taisyklių pažeidimą 2012 metais, kai jis gavo prieglobstį Ekvadoro ambasadoje Jungtinėje Karalystėje, kad išvengtų ekstradicijos į Švediją.

J. Assange'as buvo suimtas praėjusį ketvirtadienį po to, kai Ekvadoras jį išprašė iš ambasados. Dabar jis priešinasi ekstradicijai į Jungtines Valstijas dėl daugybės slaptų dokumentų paviešinimo per savo įkurtą svetainę „WikiLeaks“.

Australų žurnalistas visuomet neigė jam metamus kaltinimus dėl lytinio užpuolimo ir išprievartavimo Švedijoje. Senatis pirmoje byloje sukako 2015 metais, o antroji byla 2017 metais buvo nutraukta, tačiau auka dabar prašo atnaujinti bylą.

Jeigu Stokholmas pateiks oficialų ekstradicijos prašymą, JK vyriausybė turės spręsti, ar tokį prašymą svarstyti prieš ar po Jungtinių Valstijų prašymo.

Pasak J. Robinsons, J. Assange'as sieks garantijų iš Švedijos, kad jis vėliau nebus išduotas Amerikai.

„Tai yra ta pati garantija, kurios mes prašėme 2010 metais, ir atsisakymas buvo ta priežastis, kodėl jis ieškojo prieglobsčio“, – sakė advokatė.

„Nėra aukščiau įstatymo“

J. Assange'o advokatė taip pat pareiškė: „Jis nėra aukščiau įstatymo. Julianas niekada nesirūpino dėl to, kad gali susidurti su Britanijos ar Švedijos teisingumo sistema. Ši byla visuomet buvo ir tebėra susijusi su nuogąstavimu, jog jis gali būti išsiųstas susidurti su Amerikos neteisingumu.“

Jungtinėse Valstijose J. Assange'as yra kaltinamas „sąmokslu“ dėl bendradarbiavimo su transseksualiu buvusiu JAV kariuomenės žvalgybos analitiku Bradley Manningu (Bredliu Meningu), kuris vėliau tapo Chelsea Manning (Čelsi Mening). Kartu jie 2010 metų kovą „nulaužė“ JAV gynybos departamento kompiuterių slaptažodį.

Jungtinėse Valstijose J. Assange'ui gresia iki penkerių metų kalėjimo.

Ch. Manning nutekino šimtus tūkstančių slaptų dokumentų per „WikiLeaks“ ir atskleidė JAV kariuomenės pažeidimus Irake bei daugybę diplomatinių paslapčių apie ne vieną pasaulio šalį.

J. Assange'ui iškeltu kaltinimu dėl sąmokslo, rodos, mėginama apeiti baudžiamojo persekiojimo ribas, kurios gali kilti dėl JAV Konstitucijos pirmosios pataisos, garantuojančios spaudos laisvę.

Tačiau jo advokatė J. Robinson pareiškė: „Šis kaltinimas akivaizdžiai apima naujienų rinkimo veiklą ir tokio tipo komunikavimą, kuriuo žurnalistai nuolat užsiima su savo šaltiniais.“

Advokatė taip pat pasmerkė „pasibaisėtinus“ Ekvadoro teiginius apie J. Assange'o elgesį ambasadoje, įskaitant kaltinimus esą jis savo išmatomis tepliojo sienas.

„Tai yra netiesa“, – pabrėžė ji.

Kitas taip pat apkaltino jį nesirūpinus savo katinu. „WikiLeaks“ skelbia, kad J. Assange'as paprašė savo advokatų spalį „išgelbėti katiną nuo ambasados grasinimų“, ir pridūrė: „Jie susitiks laisvėje.“

Taip pat sekmadienį J. Assange'o tėvas Johnas Shiptonas (Džonas Šiptonas) paragino Australijos valdžią siekti jo sūnaus ekstradicijos.

„Tai galima lengvai išspręsti, visus patenkinančiu būdu. Per vieno senatoriaus ir vieno aukšto rango (Australijos) užsienio reikalų ministerijos darbuotojo susitikimą kalbėta apie Juliano ekstradiciją į Australiją“, – australų leidiniui „Herald Sun“ sakė J. Shiptonas.

„Mačiau, kaip jį (J. Assange'ą) policininkai tempė laiptais, ir jis neatrodė gerai. Man 74-eri, ir aš atrodau geriau nei jis 47-erių. Tai šokiravo“, – pridūrė jis.

Vis dėlto, žiniasklaidos teigimu, penktadienį Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) pareiškė, jog Kanbera neketina imtis veiksmų dėl J. Assange'o situacijos.

J. Shiptonas yra biologinis „WikiLeaks“ įkūrėjo tėvas, bet pirmąkart jiedu susitiko, kai J. Assange'ui buvo 25 metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipėdietė

klaipėdietė portretas
Tai ką Ameriką darė ir atskleisti nusikaltimai vikskas tvarkoj o vat kad žmogus atskleidė nusikaltimus tai jau nusikaltėlis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių