J. Bideno inauguracijos dalyvių skaičius bus itin ribojamas

Joe Bidenas sausio 20 dieną JAV Kapitolijuje bus prisaikdintas 46-uoju Amerikos prezidentu, bet šalyje siaučiant COVID-19 dalyvių bus daug mažiau nei įprasta, antradienį paskelbė jo inauguracijos komitetas.

Per ceremoniją Vašingtone, kurios metu prisieks J. Bidenas ir išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris, galios „griežti sveikatos apsaugos ir saugumo protokolai“, sakoma Prezidento inauguracijos komiteto pareiškime.

78 metų J. Bidenas „pasakys inauguracijos kalbą, kurioje išdėstys savo viziją, kaip kovoti su virusu, atsigauti ir sutaikyti šalį“, nurodė komitetas.

Pranešime sakoma, kad ceremonija bus „itin ribota“, be to, kitaip vyks paradas po jos.

Komitetas „ragina visuomenę susilaikyti nuo bet kokių kelionių ir inauguracijos veikloje dalyvauti iš namų“.

Nuo COVID-19 šiuo metu JAV miršta rekordiškai daug žmonių; prognozuojama, kad pandemija sumaištį kels visą žiemą.

Tai reiškia, kad nebus tradicinės didelės minios Nacionalinėje alėjoje ir politikų būrio ant Kapitolijaus laiptų.

Tačiau neaišku, ar ceremonijoje dalyvaus Donaldas Trumpas, nors kadenciją baigiantys prezidentai paprastai dalyvauja juos pakeičiančių prezidentų inauguracijose – ši tradicija simbolizuoja taikų valdžios perdavimą.

D. Trumpas atsisako pripažinti savo pralaimėjimą J. Bidenui ir nėra paviešinęs savo planų dėl inauguracijos.

Taip pat neaišku, ar D. Trumpas priims J. Bideną ir jo žmoną Jill įprasto mandagumo vizito Baltuosiuose rūmuose prieš valdžios perdavimą.

Inauguracijos vykdomasis direktorius Maju Varghese laikraščiui „The Washington Post“ sakė, kad bus rasta kūrybiškų būdų transliuoti ceremonijas amerikiečiams, kurie jas stebės per televiziją ar internetu.

„Kai kurių modelių idėjas matėte pandemijos metu – nuo ekranų per NBA rungtynes ar kitokių filmavimo kampų, kad renginius būtų galima stebėti namie... Tai dalykai, apie kuriuos galvoja mūsų kūrybinė ir skaitmeninių technologijų komandos“, – sakė jis.

„Vietoje to, kad galvotume apie visus dalykus, kurių negalime padaryti, galvojame apie tai, ką galime padaryti“, – nurodė M. Varghese.

Pasak jo, virtualios technologijos bus ypač naudingos bandant atkartoti tradicinį paradą Pensilvanijos aveniu. Planuojama, kad vaizdo ryšiu dalyvaus žmonės iš visos šalies.

„Esama tradicijų, kurių tikrai norime laikytis“, – sakė M. Varghese.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių