J. Bidenui teisinant JAV pasitraukimą iš Afganistano, Talibanas rengia paradą

Talibanas trečiadienį planuoja paradą, ketindamas pademonstruoti dalį karinės technikos, paimtos užgrobiant valdžią Afganistane, o JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) gynė savo sprendimą išvesti karius iš šios šalies.

Griežtosios linijos islamistai, kurie Afganistano kontrolę perėmė praėjusį mėnesį, pirmadienį užbaigtą JAV pasitraukimą švenčia kaip didelę pergalę.

Ilga žalių visureigių „Humvee“ virtinė stovėjo viename kelyje netoli Talibano lopšio Kandaharo. Prie daugelio šių visureigių antenų buvo prisegtos baltos ir juodos spalvų Talibano vėliavos, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Vienoje talibams palankioje paskyroje paskelbtoje vaizdo medžiagoje apie pasirengimą paradui matyti skrendantis ir Talibano vėliavą tempiantis sraigtasparnis, apačioje mojuojant kovotojams.

Pastarosiomis dienomis virš Kandaharo buvo pastebėtas mažiausiai vienas sraigtasparnis „Black Hawk“. Jį valdyti turėjo kuris nors buvęs Afganistano kariuomenės narys, nes Talibanas neturi kvalifikuotų pilotų.

Karių išvedimas baigėsi prieš pat rugpjūčio 31-osios terminą, kurį JAV prezidentas nustatė užbaigti ilgiausiam Amerikos karui, iš viso pareikalavusiam daugiau nei 2 400 JAV karių ir dešimčių tūkstančių afganų gyvybių. Tas karas ir prasidėjo, ir baigėsi islamistų judėjimui esant Afganistano valdžioje.

Jungtinės Tautos savo ruožtu perspėjo apie artėjančią „humanitarinę katastrofą“ Afganistane, pabrėždamos bauginančius iššūkius, su kuriais susidurs Talibanas, iš sukilėlių grupės virstantis valdančiąja galia.

Jis dėlto J. Bidenas tvirtai laikosi savo pozicijos.

„Tai – teisingas sprendimas. Išmintingas sprendimas. Ir geriausias sprendimas Amerikai“, – kalbėjo prezidentas, kreipdamasis į tautą Vašingtone.

Pasak J. Bideno, Amerikai vienintelis pasirinkimas Afganistane buvo jį „palikti arba eskaluoti“ padėtį.

Prezidentas, kurio kritikai jį pliekė už tai, kaip jis tvarkėsi su pajėgų išvedimu, taip pat sakė, kad skubi evakuacijos operacija, per kurią JAV ir jų sąjungininkai išskraidino iš Afganistano daugiau nei 120 000 žmonių, bėgančių nuo naujojo Talibano režimo, buvo „nepaprasta sėkmė“.

„Nė viena šalis per visą istoriją niekada nėra padariusi nieko panašaus; tik JAV turėjo pajėgumų, noro ir sugebėjimų“, – sakė jis.

„Sunkiausias metas“

Dabar visi žvilgsniai nukryps į tai, kaip pirmąsias kelias dienas Talibanas elgsis turėdamas visą valdžią Afganistane; daug dėmesio bus skiriama ir tam, ar talibai leis kitiems užsieniečiams ir afganams palikti šalį.

JAV teigė, kad šalyje liko „iki 200“ jos piliečių, o Jungtinė Karalystė irgi sakė, kad Afganistane likusių jos piliečių skaičius panašus.

Tūkstančiai afganų, kurie per pastaruosius du dešimtmečius dirbo su JAV remiama vyriausybe ir bijo talibų keršto, taip pat nori palikti šalį.

Tebesitęsia derybos, kas dabar vadovaus Kabulo oro uosto operacijoms. Vokietijos kanclerė Angela Merkel savo ruožtu perspėjo, kad šis oro uostas yra „egzistencinės svarbos“ pagalbos teikimui.

Daugelis Afganistano žmonių baiminasi, kad grįš 1996–2001 metais gyvavęs brutalus Talibano valdymas, liūdnai pagarsėjęs dėl elgesio su merginomis ir moterimis bei žiaurios teisingumo sistemos.

Talibai ne kartą žadėjo tolerantiškesnį valdymą, lyginant su ankstesniu, ir judėjimo atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) neatsisakė šių pažadų.

„Norime gerų santykių su JAV ir pasauliu. Sveikiname gerus diplomatinius santykius su jais visais“, – sakė jis.

Z. Mujahidas taip pat tvirtino, kad Talibano saugumo pajėgos bus „švelnios ir malonios“.

Tačiau JT vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) griežtai įvertino iššūkius, su kuriais talibai susiduria kurdami naują režimą.

Jis išreiškė „didelį susirūpinimą dėl gilėjančios humanitarinės ir ekonominės krizės šalyje“ ir pridūrė, kad pagrindinių paslaugų teikimui gresia „visiškai žlugti“.

A. Guterresas prašė tarptautinės bendruomenės finansinės paramos karo nusiaubtai šaliai, kuri yra priklausoma nuo užsienio pagalbos.

„Raginu visas valstybes nares nepagailėti lėšų Afganistano žmonėms sunkiausiu jiems metu“, – sakoma JT generalinio sekretoriaus pareiškime.

Perspėjimas IS

Kelių šalių pareigūnai jau pradėjo susitikimus su Talibano vadovybe, vėliausia iš jų – Indija.

Kataro užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamedas bin Abdulrahmanas Tanis) paragino Talibaną kovoti su terorizmu po JAV pasitraukimo ir paragino sukurti įtraukią vyriausybę.

Kai kurie afganistaniečiai taip pat kreipėsi į islamistų judėjimą prašydami tesėti pažadą dėl švelnesnio valdymo.

Fawzia Koofi (Fauzija Kufi), teisių gynėja ir buvusi nušalintos vyriausybės derybininkė, du kartus išgyvenusi pasikėsinimus nužudyti, per „Twitter“ paragino Talibaną įtraukti visus afganus, jam stojant prie valdžios vairo.

„Talibane, išgirsk mus: mes turime atstatyti [šalį] kartu! – rašė ji. – Ši žemė priklauso mums visiems.“

Kiti aktyvistai nebuvo tokie kupini vilčių.

„Jei leisiu savo mintims pasilikti prie to, ką praradome, aš neteksiu proto“, – socialiniame tinkle „Twitter“ sakė Muska Dastageer (Muska Dastagir), dėsčiusi Afganistano Amerikos universitete.

JAV vadovaujama evakuacijos operacija prasidėjo iškart po to, kai rugpjūčio 15 dieną Talibanas užėmė Afganistano sostinę baigiantis 20 metų šalyje buvusių užsienio pajėgų pasitraukimui ir stulbinamai žlugus afganistaniečių kariuomenei.

Prieš išvykstant amerikiečiams, sulaukta grasinimų iš grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) regioninės atšakos, Talibano varžovės, siekusios užpulti JAV pajėgas oro uoste.

Praėjusios savaitės pabaigoje IS mirtininkui sprogdintojui užpuolus oro uosto perimetrą, kur būriavosi afganai, desperatiškai tikėdamiesi patekti į evakuacijos skrydžius, žuvo daugiau kaip 100 žmonių, įskaitant 13 JAV karių.

Antradienį J. Bidenas pareiškė, kad JAV tęs kovą su terorizmu Afganistane ir kitose šalyse bei perspėjo IS: „Su jumis dar nebaigėme.“


Šiame straipsnyje: AfganistanastalibanasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių