J. Boltonas: Irano tyla dėl JAV pasiūlymo derėtis kurtina

  • Teksto dydis:

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) antradienį lankydamasis Jeruzalėje Irano tylą dėl pasiūlymo derėtis su Vašingtonu pavadino kurtinančia.

„Prezidentas laiko atidarytas duris tikroms deryboms“, – sakoma J. Boltono pareiškime ir priduriama: „Irano tyla kurtina.“

Jungtinės Valstijos pirmadienį įvedė sankcijas Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei (Ali Chamenėjui) ir virtinei kitų aukštų pareigūnų.

Irano uUžsienio reikalų ministerija reaguodama pareiškė, kad tai „galutinai užkerta kelią diplomatijai santykiuose su desperatiška (prezidento Donaldo) Trumpo (Donaldo Trampo) vyriausybe“.

Vašingtono ir Teherano priešprieša paaštrėjo dėl virtinės incidentų, įskaitant atakas prieš tanklaivius Omano įlankoje ir JAV bepiločio lėktuvo numušimą šalia strategiškai svarbaus Hormūzo sąsiaurio.

Iranui praėjusį ketvirtadienį numušus amerikiečių žvalgybos droną „Global Hawk“, JAV prezidentas kitą dieną įsakė smogti šiitiškos respublikos kariniams taikiniams, bet paskutinę minutę šį puolimą sustabdė.

J. Boltonas antradienį sakė, kad JAV, kurios daugiau kaip prieš metus pasitraukė iš svarbios tarptautinės sutarties su Teheranu dėl jo branduolinės programos, vis dar yra pasirengusios deryboms.

„Iranui tik reikia įeiti pro tas atidarytas duris“, – sakė jis.

Tačiau Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) pareiškė, kad Vašingtono sprendimas įvesti sankcijas aukšto rango pareigūnams, įskaitant diplomatijos vadovą, įrodo JAV meluojant dėl derybų.

„Tuo pačiu metu, kai raginate derėtis, siekiate taikyti poveikio priemones užsienio reikalų ministrui? Akivaizdu, kad jūs meluojate“, – per tiesiogiai televizijos transliuotą susitikimą su vyriausybės nariais sakė H. Rouhani.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nėra ten ko derėtis. Tegul teroristai jankiai varo namo ir nebus jokių problemų. Atrodo, ne Iranas planuoja pulti Ameriką...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių