Pereiti į pagrindinį turinį

J. Stoltenbergas: Ukraina greitu metu gali tikėtis daugiau sunkiosios ginkluotės

2023-01-15 15:46

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sekmadienį duodamas interviu Vokietijos žiniasklaidai teigė, kad Ukraina netrukus gali tikėtis daugiau sunkiosios ginkluotės tiekimo iš Vakarų valstybių.

Scanpix nuotr.

„Neseniai duoti pažadai dėl sunkiosios karinės įrangos yra svarbūs ir tikiuosi, kad artimiausiu metu jų bus daugiau“, – teigė J. Stoltenbergas leidiniui „Handelsblatt“.

Šis J. Stoltenbergo pareiškimas pasigirdo prieš kitą savaitę įvyksiančias Ukrainos gynybos kontaktinės grupės tiesiogines derybas Ramšteino oro pajėgų bazėje.

Ukraina jau ilgą laiką prašo sunkesnės ginkluotės, įskaitant tankus, tačiau Vakarų šalys nedrįsta to daryti, nerimaudamos, kad neįsitrauktų į karą ar neišprovokuotų Rusijos.

„Esame lemiamajame karo etape“, – sakė J. Stoltenbergas.

„Todėl svarbu, kad Ukrainai suteiktume ginklų, kurių jai reikia pergalei“, – pridūrė jis.

Nuo invazijos pradžios ukrainiečiai vis labiau įgauna pagreitį mūšio lauke, o Vakarų valstybės nuolat plečia tiekiamų ginklų asortimentą.

Anksčiau šį mėnesį Prancūzija, Vokietija ir Jungtinės Valstijos pažadėjo Ukrainai tiekti prancūziškus lengvuosius tankus AMX-10 RC, o taip pat planuoja atsiųsti apie 40 pėstininkų kovos mašinų „Marder“ ir 50 šarvuočių „Bradley“.

Be to, Vakarams vis labiau daromas spaudimas žengti dar toliau ir pritarti kovinių tankų tiekimui.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) šeštadienį davė pažadą suteikti Kyjivui 14 tankų „Challenger 2“.

JK tapo pirmąją Vakarų šalimi, tieksiančia sunkiuosius tankus, kurių laukia Ukraina.

J. Stoltenbergas teigė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas padarė didelę klaidą užpuldamas Ukrainą.

„Jis pervertino savo ginkluotųjų pajėgų jėgas. Matome jų klaidingus veiksmus, moralės stoką, vadovavimo problemas, prastą įrangą“, – pareiškė jis.

J. Stoltenbergas pridūrė, kad rusai „įrodė, kad yra pasirengę patirti didelį nuostolį, kad pasiektų savo tikslų“.

Daugiau naujienų