Japonijoje artėjant olimpiadai atidaryti masinio vakcinavimo centrai

Japonija pirmadienį atidarė pirmuosius masinio vakcinavimo centrus, siekdama paspartinti vangią skiepijimo nuo pandeminio koronaviruso kampaniją likus vos dviem mėnesiams iki Tokijo olimpinių žaidynių, pernai atidėtų dėl pandemijos.

Šaliai grumiantis su ketvirtąja COVID-19 banga, dviejuose kariškių prižiūrimuose centruose Tokijuje ir Osakoje kasdien bus sušvirkščiama tūkstančiai skiepų dozių. Pirmiausia bus vakcinuojami šiuose miestuose gyvenantys senjorai.

Japonijoje, turinčioje 125 mln. gyventojų, iki šiol pilnai paskiepyti vos 2 proc. žmonių. Tuo metu Jungtinėse Valstijoje jau vakcinuota maždaug 40 proc. gyventojų, Prancūzijoje – 15 procentų.

Japonijoje vis garsiau aidi kritika dėl palyginti lėto vakcinavimo, kurį stabdo griežtos medicinos taisyklės ir didžiulė biurokratija.

Pirmieji Tokijo vakcinavimo centre paskiepyti žmonės sakė nekantraujantys grįžti į įprasto gyvenimo vėžes.

„Tai nuostabu. Dabar galiu atsipūsti. Ilgą laiką, pusantrų metų, jaučiau nerimą ir įtampą“, – žurnalistams sakė 73 metų Hideo Ishikawa (Hideo Išikava).

Inžinerijos dėstytojas 71 metų Munemitsu Watanabe (Munemicus Vatanabė) taip pat sakė jaučiąs palengvėjimą, tačiau pridūrė, jog vakcinavimo kampanija galėjo būti spartesnė.

„Jei jie tai būtų pradėję anksčiau ir iki olimpinių žaidynių paskiepiję 80 ar 90 proc.  žmonių, olimpiada būtų sklandesnė“, – sakė jis.

Tokijo centre planuojama kasdien sušvirkšti iki 10 tūkst. skiepų dozių. Osakoje – iki 5 tūkstančių.

Tokijo centre planuojama kasdien sušvirkšti iki 10 tūkst. skiepų dozių. Osakoje – iki 5 tūkstančių.

Abiejuose centruose skiepijama dviem dozėmis suleidžiama „Moderna“ vakcina. Penktadienį Japonija oficialiai patvirtino bendrovių „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinas nuo pandeminio koronaviruso, bet „AstraZeneca“ preparatas kol kas nebus naudojamas.

Kai kurios šalys šio preparato naudojimą apribojo arba jo apskritai atsisakė dėl kraujo krešumo sutrikimų grėsmės, nors ekspertai tebesilaiko nuomonės, kad vakcinos nauda atsveria riziką.

Vasarį Japonija pradėjo naudoti bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakciną. Pirmiausia buvo skiepijami medicinos darbuotojai, o vėliau pradėta vyresnių nei 65 metų amžiaus gyventojų vakcinacija – juos tikimasi paskiepyti iki liepos pabaigos, kai turi prasidėti olimpinės žaidynės.

Tačiau ministrai tvirtina, kad olimpiada neturi įtakos vakcinavimo grafikui, ir kol kas nepaskelbta, kada bus pradėtas kitų amžiaus grupių skiepijimas.

Japonijoje COVID-19 protrūkis buvo palyginti mažas – iki šiol šalyje mirė apie 12 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių. Tačiau pastaruoju metu smarkiai išaugęs sergamumas COVID-19 tapo rimtu iššūkiu šalies sveikatos apsaugos sistemai, o medicinos profesionalai įspėja apie medicinos priemonių stygių ir medikų pervargimą.

Tokijuje, Osakoje ir dar aštuoniuose regionuose dėl pandemijos paskelbta ekstremalioji padėtis. Numatyta, kad ji galios iki gegužės 31 dienos. Visgi jau pasirodė pranešimų, kad ji gali būti pratęsta dar trims savaitėms.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, jog dauguma japonų nenori, kad jų šalyje šią vasarą vyktų olimpinės žaidynės. Tačiau organizatoriai tikina, kad griežtos kontrolės priemonės, įskaitant reguliarų atletų testavimą ir draudimą atvykti sporto aistruoliams iš užsienio, užtikrins žaidynių saugumą.

Dauguma atletų ir kitų žmonių, apsistosiančių olimpiniame kaimelyje, bus pasiskiepiję iki atvykimo į Japoniją, tačiau dalyviams skiepas nėra privalomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių