Pereiti į pagrindinį turinį

Japonijos premjeras Rusijoje gerins santykius su V. Putinu

2016-09-02 06:47
BNS inf.

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) penktadienį planuoja atvykti į Rusiją ir susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu rytiniame Vladivostoko mieste, kai abi šalys stengiasi užmegzti glaudesnius prekybinius ryšius ir išspręsti užtrukusį teritorinį ginčą.

Shinzo Abe
Shinzo Abe / Scanpix nuotr.

Tokijo ir Maskvos santykiai tebėra įtempti dar nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kai Sovietų Sąjungos karinės pajėgos užėmė kelias pietines salas Ramiajame vandenyne esančiame Kurilų salyne. Japonija šias salas tebelaiko savomis ir vadina jas Šiaurinėmis Teritorijomis.

Dėl šio ginčo dvi valstybės nepasirašo taikos sutarties, kuri leistų formaliai užbaigti karo veiksmus ir nebetrukdytų užmegzti prekybos ir investicinių ryšių.

Sh.Abe jau antrą kartą šiemet su vizitu vyks į Rusiją. Prieš kelias dienas Kremlius pranešė, kad V.Putinas gruodį lankysis Japonijoje – tai bus pirma jo kelionė į šią šalį nuo 2005 metų.

Ekspertai mano, kad pastangos atnaujinti draugiškus santykius rodo teigiamą Maskvos ir ištikimo JAV sąjungininko Tokijo prekybos ryšių raidą, bet jie abejoja, ar teritorinis ginčas bus išspręstas.

Bėgant metams šių dviejų valstybių lyderiai bandė išspręsti teritorinį konfliktą, bet sprendimas vis dar nerastas ir jam reikia laiko.

Abi pusės patvirtino, kad per penktadienio derybas, vyksiančias ekonomikos forumo metu Rusijos Tolimuosiuose Rytuose esančiame Vladivostoke, aptars ir ginčijamų salų klausimą.

Vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) naujienų agentūrai AFP sakė, kad tik „atviros derybos“ galėtų nutiesti kelią taikos sutarčiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų