JAV bankai įspėja: prekybos karas gali labai greitai sukelti pasaulinę krizę

Didžiausi Volstrito bankai vieningi – eskaluojamas prekybos karas tarp JAV ir Kinijos didina pasaulinės recesijos tikimybę, rašo „Bloomberg“.

Pasaulinė finansų krizė gali kilti jau per artimiausius 9 mėnesius, jei Donaldas Trumpas įves muitus visoms kiniškoms prekėms ir Pekinas į tai atsakys muitais amerikietiškai produkcijai, teigia „Morgan Stanley“ ekonomistai. Tuo metu „JPMorgan Chase & Co“ tikino, kad recesijos Jungtinėse Valstijose tikimybė antrą šių metų pusmetį šoktelėjo iki 40 proc.

„Neseniai vykę pokalbiai su investuotojais sustiprino pojūtį, kad rinkos nuvertina prekybos įtampų poveikį. Investuotojai iš esmės mano, kad nesutarimai dėl prekybos tęsis, tačiau pasaulio makroekonominės prognozės nuo to esą nepasikeis“, – ataskaitoje rašė „Morgan Stanley“ vyriausiasis ekonomistas Chetanas Ahya.

Pasak didžiausių JAV bankų, skirtumas tarp 3 mėn. ir 10 metų trukmės JAV iždo obligacijų palūkanų normų siunčia nerimą keliančią žinią, kuri skambėjo jau 2007-aisiais, prieš pat pasaulinę finansų krizę.

„Regis, pasaulinis ekonomikos augimas likusią metų dalį gali nusmukti žemiau prognozuotos ribos“, – ekonomikos apžvalgoje teigė „JPMorgan Chase & Co“ vyriausiasis ekonomistas Bruce'as Kasmanas.

„Goldman Sachs Group Inc.“ taip prisidėjo prie įspėjimų, pabrėždamas, kad Jungtinės Valstijos veikiausiai įves 10 proc. muitų tarifus visoms kiniškoms ir meksikietiškoms prekėms. Bankas taip pat sumažino antro šių metų pusmečio JAV bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę puse proc. punkto, iki 2 proc.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai. Jungtinės Valstijos kaltino Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis.

Pati Kinija tai neigia. D. Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios, esą užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia vietos įmonėms nesąžiningą pranašumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To to...

To to... portretas
Ne jis nesvajoja apie rublius jis atsimena po 2008 dužtančius seimo langus. Lengva kita vadinti dvoniažka pačiam esant dvorterjeru.

to ...

to ... portretas
na ir aisku tavo,kaip kremlines dvarniaskos svajone,kad visas pasaulis prades atsiskaitineti rubliais:)

...

... portretas
CHE: "Didžiausi Volstrito bankai vieningi – eskaluojamas prekybos karas tarp JAV ir Kinijos didina pasaulinės recesijos tikimybę" - žinant kad JAV vienintelė eksporto prekė - žalias popierėlis (USD), tai: aišku jei kiniečiai nustos su JAV prekiaut, tai ir tie USD taps niekam nereikalingi. Dar blogiau Amerikei taps kai tas prekes kiniečiai ims gabenti į ES, o jau čia atsiskaitymai vyks EUR, taip pasauly dar labiau išpopuliarės EUR, o tie USD taps niekam nebereikalingais... taip, tuomet JAV tuos USD visai panaikins ("Doleris tik Afrikoje doleris"), bet likusiam pasauliui tai nepatiks, ypač tiems kiniečiams.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių