Pereiti į pagrindinį turinį

JAV ir Didžioji Britanija pripažino klaidas dėl Irako

2006-05-27 00:00

Dž.V.Bušas bei T.Bleras pirmą kartą apie tai prabilo visiškai atvirai

Dž.V.Bušas bei T.Bleras pirmą kartą apie tai prabilo visiškai atvirai

JAV prezidentas Džordžas V.Bušas ir britų ministras pirmininkas Tonis Bleras pripažino, kad Irako kare padaryta apmaudžių klaidų. Nepaisant gausybės nesėkmių, abiejų valstybių vadovai mano, kad karas Irake buvo teisingas žingsnis.

Lemiama klaida - Abu Graibo kalėjimas

Abu lyderiai apie tai kalbėjo spaudos konferencijoje Vašingtone. BBC vakar pažymėjo, kad JAV ir Didžiosios Britanijos vadovai iki šiol niekada nepripažino klaidų taip atvirai. Dž.V.Bušas ir T.Bleras leidosi į apmąstymus apie kai kurias skausmingas klaidas, kurios, kaip teigia kritikai, ir pakurstė antiamerikietiškas nuotaikas Artimuosiuose Rytuose.

Didžiausia iki šiol padaryta klaida Dž.V.Bušas nurodė skandalą dėl Abu Graibo kalėjimo, pranešė “Reuters”-AFP-BNS. JAV prezidentas taip pat gailėjosi, kad 2003 metų liepą atsakydamas į klausimą apie Irake kylantį sukilimą, tarsi metė iššūkį irakiečiams, paragindamas juos kovoti. Po trejų karo metų, per kuriuos žuvo daugiau kaip 2,4 tūkst. amerikiečių ir tūkstančiai irakiečių, Dž.V.Bušas sakė, kad ta pastaba buvo “tam tikra griežta kalba, kuri pasiuntė žmonėms klaidingą signalą”.

JAV prezidentas taip pat apgailestavo, kad naudojo tokius žodžius kaip “Ieškomas gyvas ar miręs”. Taip jis buvo pasakęs apie Osamą Bin Ladeną. Šios kalbos kai kuriose šalyse buvo neteisingai suprastos, pažymėjo BBC.

Šalis liko be patyrusių vadovų

T.Bleras sakė, kad darbas šalinant iš Irako armijos Sadamo Huseino partijos “Baath” narius galėjo būti atliktas geriau. Jis pripažino, kad taip daugelis Irako institucijų neteko patirties ir vadovų.

“Dabar lengva vėl kalbėti apie klaidas, kurias galėjome padaryti. Tačiau svarbiausia priežastis, dėl kurios Irakas buvo sunki problema, yra mūsų priešininkų pasiryžimas mus įveikti. Ir nemanau, kad tai turėtų mus stebinti”, - sakė T.Bleras.

Ir JAV prezidentas, ir britų ministras pirmininkas savo šalyse yra spaudžiami pademonstruoti Irake padarytą pažangą, kad būtų galima pradėti išvesti jų pajėgas. Dabar Irake yra dislokuota maždaug 133 tūkst. JAV karių ir 8 tūkst. britų karių.

Kariai bus, kiek reikės

Abu lyderiai nenorėjo kalbėti apie tai, kada bus išvedamos pajėgos. “Noriu, kad mūsų pajėgos būtų išvestos - nesupraskit manęs neteisingai. Suprantu, ką reiškia, kai kariai nėra saugūs. Bet taip pat suprantu, kad mums gyvybiškai svarbu atlikti darbą, užbaigti misiją”, - sakė Dž.V.Bušas.

T.Bleras sakė, kad su laiku neišvengiamai teks perduoti atsakomybę, nes Irako išrinktos vyriausybės vidaus reikalų ministrui bus lengviau “prisidėti ir kartais imtis tikrai griežtų priemonių, kurios būtinos kai kuriems dalykams sureguliuoti”. Bet kol kas, pasak T.Blero, Irako vyriausybė nori, “kad mes liktume, kol darbas bus atliktas”.

Dž.V. Bušas teigė, kad išvesti karių iš Irako dar negalima. “Pralaimėjimas Irake paverstų šį pasaulį neįtikėtinai pavojinga vieta”, - sakė jis, pranešė BBC.

Būta ir kitų klaidų

“New York Times” pastebi, kad abu lyderiai apie klaidas prabilo tada, kai pasitikėjimas jų veiksmais nukrito iki žemiausio taško. “Jų sprendimai įsiveržti į Iraką ir jų gynimas pasirodė esanti sunki politinė našta abiem”, - pažymėjo dienraštis.

“New York Times” pažymėjo, kad anksčiau Dž.V.Bušas taip pat yra pripažinęs kelias klaidas. 2004 metų rugpjūtį jis sakė, kad didžiausia klaida buvo tai, kad nebuvo įvertintas pradinės pergalės prieš S.Huseino pajėgas greitis, tai leido irakiečių kariams pasislėpti miestuose. Tų pačių metų žiemą, kai visuomenės palaikymas dėl karo sumažėjo, jis pripažino kitas klaidas - nesugebėjimą suplanuoti okupaciją ir šalies atstatymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų