JAV: Iranas nusiuntė Rusijai raketų, kuriomis bus smogta Ukrainai

  • Teksto dydis:

Iranas nusiuntė Rusijai trumpojo nuotolio raketų, kurios greičiausiai bus panaudotos prieš Ukrainą, antradienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), paskelbęs apie bendrą kelionę į Kyjivą su savo kolega iš Jungtinės Karalystės (JK).

Londone viešintis A. Blinkenas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės įves naujas sankcijas Iranui už tai, kad šis nepaisė įspėjimų dėl raketų siuntimo, taip pat ir valstybinei oro linijų bendrovei „Iran Air“.

Jis teigė, kad dešimtys Rusijos kariškių treniruojasi Irane naudotis raketomis „Fath-360“, kurių veikimo nuotolis siekia 120 kilometrų.

„Privačiai įspėjome Iraną, kad šis žingsnis būtų dramatiškas eskalavimas, – spaudos konferencijoje JK sostinėje sakė A. Blinkenas. – Rusija gavo šių balistinių raketų siuntas ir greičiausiai kelių savaičių laikotarpiu panaudos jas Ukrainoje prieš ukrainiečius.“

„Naujasis Irano prezidentas ir užsienio reikalų ministras ne kartą sakė, kad nori atkurti ryšius su Europa. Jie nori, kad sankcijos būtų sušvelnintos. Tokiais destabilizuojančiais veiksmais bus pasiekta visiškai priešingų rezultatų“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas.

A. Blinkenas ir britų užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy (Deividas Lamis) pranešė, kad šią savaitę kartu vyks į Ukrainą – tai bus pirmoji tokia bendra kelionė per pastaruosius metus.

„Esame artimiausi sąjungininkai, todėl džiaugiuosi, kad keliausime kartu, taip parodydami savo įsipareigojimą Ukrainai“, – sakė D. Lammy.

„Ypatingi santykiai“

A. Blinkeno kelionė surengta prieš JK ministro pirmininko Keiro Starmerio (Kiro Starmerio) penktadienio vizitą Baltuosiuose rūmuose. Tai bus antrasis oficialus jo apsilankymas Vašingtone po to, kai jo Leiboristų partija triumfavo liepą vykusiuose visuotiniuose rinkimuose ir po 14 metų išstūmė konservatorius.

Nors JAV ir Jungtinės Karalystės vadinamieji ypatingi santykiai išliko nepaisant partinių linijų, leiboristai savo pagrindiniais principais tradiciškai buvo artimesni JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) Demokratų partijai.

Tačiau K. Starmeriui visiškas pritarimas demokratų darbotvarkei gali sukelti keblumų likus vos dviem mėnesiams iki JAV rinkimų, kuriuose J. Bideno politinė įpėdinė Kamala Harris (Kamala Haris) varžysis su respublikonu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

K. Starmeris aiškiai parodė, kad laikysis ankstesnės torių vyriausybės pozicijos tvirtai remti Ukrainą kovoje prieš Rusijos invaziją, JK dažnai raginus Jungtines Valstijas sušvelninti karinės paramos apribojimus.

Praėjusią savaitę Londonas pranešė, kad siunčia 650 naujų specializuotų raketų sistemų Ukrainos oro gynybai sustiprinti, po to, kai prezidentas Volodymyras Zelenskis sukritikavo ginklų tiekimo tempą.

Vėlai pirmadienį į JK atvykus A. Blinkenui, D. Lammy sakė, kad Londonas ir Vašingtonas yra įsipareigoję sustiprinti savo aljansą, nes „vis labiau nestabiliame ir nesaugiame pasaulyje dar svarbiau, kad būtume glaudžiai susiderinusios šalys“.

Tačiau buvęs žmogaus teisių srities teisininkas K. Starmeris laikosi griežtesnės pozicijos nei konservatoriai Izraelio, kurio pagrindinė rėmėja Gazos Ruože vykstančiame kare su islamistų judėjimu „Hamas“ yra Jungtinės Valstijos, atžvilgiu.

Praėjusią savaitę jo leiboristų vyriausybė paskelbė kai kurių Izraeliui skirtų ginklų apribojimus, išreiškusi susirūpinimą, kad jie gali būti naudojami pažeidžiant tarptautinę humanitarinę teisę.

JAV atsisakė kritikuoti JK sprendimą, sakydamos, kad jų sąjungininkė turi savo vertinimo procedūras, net ir po to, kai valstybės departamentas, atlikęs peržiūrą, padarė išvadą, kad nėra pagrindo riboti ginklų naudojimą.

Leiboristai taip pat atsisakė konservatorių planų užginčyti Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) teisę siekti Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) sulaikymo.

Jungtinės Valstijos, nors ir remia Hagoje įsikūrusį teismą, kai kalbama apie Rusijos veiksmus Ukrainoje, pasmerkė siekį patraukti B. Netanyahu atsakomybėn, argumentuodamos, kad Izraelis turi savų būdų užtikrinti atskaitomybę.

Tačiau leiboristai ir J. Bidenas daug labiau sutaria kitu klausimu – dėl Airijos.

J. Bidenas, didžiuodamasis savo airiška kilme, neslėpė nerimo, kad dėl Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos konservatoriai kėlė pavojų trapiai taikai Šiaurės Airijoje.

K. Starmeris šeštadienį nuvyko į Airiją, siekdamas atkurti santykius, abiem šalims įsipareigojus saugoti vadinamąjį Didžiojo penktadienio susitarimą – svarbų JAV tarpininkautą 1998 metų sandorį, kuriuo buvo nutrauktas dešimtmečius trukęs smurtas dėl britų valdymo Šiaurės Airijoje.

Atėjęs į valdžią K. Starmeris ėmėsi veiksmų, kad būtų atšauktas įstatymas, pagal kurį nusikaltimų per neramumus, susijusius su Šiaurės Airija, vykdytojams suteikiama sąlyginė neliečiamybė.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeIranasRusijanusiuntė raketųAntony Blinkenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių