Pereiti į pagrindinį turinį

JAV ketina panaikinti vizas lenkams

2006-05-19 00:00

Įstatymas dar nepriimtas, tačiau jau kalbama ir apie Lietuvos perspektyvas

Įstatymas dar nepriimtas, tačiau jau kalbama ir apie Lietuvos perspektyvas

JAV Senatas trečiadienį patvirtino imigracijos reformos įstatymo pataisas, kuriomis ketinama dvejiems metams į bevizio turistų įvažiavimo į Ameriką programą įtraukti Lenkiją. Tai būtų tik 28 tokią teisę gavusi valstybė ir antroji iš Europos Sąjungos naujųjų narių. Tačiau JAV ambasada Lietuvoje pažymėjo, kad lenkams dar nėra kuo džiaugtis.

Vadinama atlygiu už karinę paramą

Lenkų diplomatai JAV sprendimą jau pavadino didžiuliu laimėjimu mūšyje dėl vizų panaikinimo, pranešė Lenkijos naujienų agentūra PAP. Jeigu Lenkija prisijungs prie vizų atsisakymo programos, lenkų turistai į Ameriką galės keliauti be vizų ir viešėti šioje šalyje iki 60 dienų.

“Lenkija nėra komunizmo liekana ar trečiojo pasaulio šalis, prašanti labdaros. Šaltasis karas baigėsi. Lenkija yra laisva ir demokratinė valstybė”, - pareiškė lenkų kilmės senatorė Barbara Mikulski. Ji akcentavo nuolatinę Lenkijos karinę paramą, dalyvaujant koalicijoje su JAV.

Anot B.Mikulski, šiuo metu Irake yra beveik 1000 lenkų karių. Kitąmet tiek pat karių šalis nusiųs papildomai į Afganistaną, kur Lenkija ims vadovauti Tarptautinėms paramos saugumui pajėgoms. Irake jau žuvo 17 lenkų karių, daugiau kaip 20 buvo sužeista. Užsienio komentatoriai nurodo, kad kaip tik dėl karinės paramos Lenkija gali tikėtis malonių iš JAV.

Kol kas pasiekta tik tai, jog į JAV vykstančius lenkus Amerikos imigracinės tarnybos darbuotojai tikrina Varšuvos oro uoste. JAV bevizio režimo lenkams neskuba įvesti dėl to, kad į Ameriką atvykę Lenkijos piliečiai dažnai dirba nelegaliai ir pasilieka ilgiau, nei leidžiama. JAV kasmet lenkams išduoda apie 200 tūkst. vizų. Amerikoje dabar gyvena apie 9-10 mln. lenkų.

V.Ušackas: “Ledai pralaužti”

Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas teigia, kad JAV Senato sprendimas, priartinantis Lenkijos piliečių bevizių kelionių į JAV įteisinimą, “pralaužė ledus” ir suteikė gerų perspektyvų Lietuvai.

“Lenkai pralaužė ledus, pakeitė Senato mąstyseną. Šis precedentas suteikia daugiau galimybių siekiant bevizių kelionių į JAV kitoms Rytų ir Vidurio Europos šalims - naujosioms ES ir NATO narėms, taip pat ir Lietuvai”, - BNS sakė V.Ušackas.

Jo teigimu, kitą savaitę naujųjų ES ir NATO šalių ambasadoriai JAV susitiks ir apsvarstys, “kaip padidinti pastangas, kad mūsų šalims taip pat būtų suteiktas Vizų atsisakymo programos dalyvių statusas”.

Lenkijos agentūra PAP teigia, kad bevizio režimo programos privalumais gali naudotis šalys, atitinkančios tris kriterijus: narystę Europos Sąjungoje (ES), pagalbą JAV karui Irake mažiausiai trimis šimtais kareivių ir terorizmo pavojaus nebuvimą. Kol kas šiuos kriterijus neva atitinka tik viena Lenkija.

“Dėl kriterijų reikia kalbėtis. Išties keista, kodėl Irake reikia prisidėti beveik bataliono dydžio pajėgomis, o nepakanka kuopos, ką Lietuva yra padariusi. Gal reikėtų kriterijuose atsižvelgti į šalies dydį, jos gyventojų skaičių”, - svarstė V.Ušackas.

Lenkų džiaugsmas dar ankstyvas

Tačiau JAV ambasados Lietuvoje spaudos ir kultūros atašė Antonis Pahigianas “Kauno dienai” teigė, kad lenkai dar neturi kuo džiaugtis.

“Tai, kad įstatymo pataisos projektui pritarė Senatas, nieko nereiškia. Pataisas turi patvirtinti Atstovų rūmai, paskui įstatymą turi pasirašyti prezidentas. Įstatymo priėmimo procedūra tik prasidėjo, todėl kol kas nėra didelės naujienos”, - sakė A.Pahigianas.

Jis mano, kad Atstovų rūmai greičiausiai nepritars pasiūlymui panaikinti vizas Lenkijos piliečiams. Kaip žinia, JAV skelbia, jog vizų atsisakymo programoje gali dalyvauti tik tos šalys, kurių piliečiams neišduodamų turistinių vizų skaičius nesiekia 3 proc.

“Ne, nemanau, kad Lenkijoje šis rodiklis yra žemiau 3 proc. Neturiu tikslių skaičių, tačiau šis skaičius yra didesnis. Todėl ir sakau, kad įstatymo pataisa gali būti nepriimta. Tačiau Senato sprendimas nėra bloga naujiena Lietuvai. Juo daugiau ES naujųjų narių galės naudotis beviziu režimu, tuo geriau ir Lietuvai. Šalis daro didžiulę pažangą, kad lietuviams nebereikėtų vizų”, - sakė A.Pahigianas.

Lenkijos žiniasklaidoje pateikiami duomenys, kad vizų negauna 17-30 proc. jų prašančiųjų, tačiau niekas nežino tikslaus skaičiaus. Lietuvoje, JAV ambasados duomenimis, vizų negauna apie trečdalis jų prašytojų.

Gerai informuoti šaltiniai teigia, kad JAV vykstanti polemika dėl vizų panaikinimo lenkams yra tik politikų žaidimai, kovojant dėl reitingų. Greičiausiai lenkams ir toliau reikės vizų, nes per daug jų JAV pasilieka ilgiau, nei galioja vizos. Šiuo metu be vizų į JAV gali įvažiuoti 27 valstybių piliečiai. Iš naujųjų ES narių bevizio režimo programoje dalyvauja tik Slovėnija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų