JAV Kongresas pritarė normalių prekybos santykių su Rusija nutraukimui

  • Teksto dydis:

JAV Kongresas ketvirtadienį balsavo už normalių prekybos santykių su Maskva nutraukimą ir Rusijos naftos draudimo kodifikavimą, Baltiesiems rūmams stiprinant spaudimą prezidentui Vladimirui Putinui dėl invazijos į Ukrainą.

Įstatymo projektas, kuris taip pat bus taikomas Rusijos sąjungininkei Baltarusijai ir leis prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) staigiai didinti importo muitus, buvo vienbalsiai priimtas Senate, prieš pateikiant tvirtinti Atstovų Rūmams.

J. Bidenas apie tokius žingsnius paskelbė praėjusį mėnesį sakydamas kalbą ir pareikšdamas, kad Rusija turi „sumokėti kainą“ už kraujo praliejimą kaimyninėje valstybėje.

„Putinas turi būti pripažintas visiškai atsakingu už pasibjaurėtinus, niekingus karo nusikaltimus, kuriuos jis vykdo prieš Ukrainą: vaizdai, kuriuos matėme iš tos šalies... tai yra grynas blogis“, – pareiškė Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris).

„Tai mums primena blogiausias žmonijos istorijos akimirkas, o jas lėmė piktadarys Putinas – šimtai šaltakraujiškai nužudytų civilių“, – pridūrė jis.

Svarbus Pasaulio prekybos organizacijos principas, vadinamasis didžiausio palankumo statusas, Jungtinėse Valstijose žinomas nuolatinių normalių prekybos santykių terminu, reikalauja, kad šalys garantuotų viena kitai vienodą muitų ir reguliavimo režimą.

Ši prekybos sankcija, kuriai Atstovų Rūmuose pritarė visi demokratai ir tik trys respublikonai balsavo „prieš“, vainikuoja virtinę priemonių, skirtų visų pirmiausia nutraukti Maskvos ekonominius ir finansinius ryšius su likusiu pasauliu.

JAV taikomos priemonės apima Rusijos naftos importo uždraudimą – priemonę, kurią J. Bidenas jau įgyvendino vykdomuoju dekretu, – su Vladimiru Putinu susijusių milijardierių turto areštą ir Rusijos lėšų įšaldymą.

Visi šie žingsniai jau apsunkino Maskvos galimybes aptarnauti valstybės skolą.

Kartu šie veiksmai lėmė pagrindinių žaliavų, tokių kaip benzinas ir kviečiai, kainų augimą ir kirto per kišenę JAV vartotojams, kurie ir taip susiduria su didžiausia per keturis dešimtmečius infliacija.

Praėjusiais metais Jungtinės Valstijos iš Rusijos importavo prekių už kiek mažiau nei 30 mlrd. JAV dolerių, įskaitant 17,5 mlrd. JAV dolerių vertės naftos importą.

Į teisės aktą taip pat yra įtraukta priemonė, skirta sudaryti sąlygas Magnitskio įstatyme numatytų sankcijų, nukreiptų prieš žmogaus teisių pažeidimus ir korupciją, pakartotiniam įvedimui, įskaitant vizų draudimą, turto įšaldymą ir kitus veiksmus.

Jungtinės Valstijos trečiadienį priėmė sprendimą blokuoti užsienio investicijas Rusijoje bei investicijas į valstybės valdomas įmones, taip pat paskelbė tolesnių sankcijų šalies bankams ir aukšto rango pareigūnams.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) teigė kanalui „NBC News“, kad pasaulinės sankcijos įstūmė Rusijos ekonomiką į „gilią recesiją“.

„Ir tai, ką matome, yra tikėtinas Rusijos ekonomikos susitraukimas maždaug 15 proc.“, – sakė jis.

„Tai dramatiška <...>. Matome, kad iš Rusijos iškeliavo beveik visos didžiosios pasaulinės įmonės. Putinas per kelias savaites iš esmės uždarė Rusiją pasauliui“, – pažymėjo A. Blinkenas


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJAV kongresasRusijos naftos draudimasChuckas Schumeris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių