JAV: Malta konfiskavo 1 mlrd. dolerių vertės suklastotų Libijos banknotų siuntą

Maltos tarnybos konfiskavo didžiulę siuntą suklastotų Libijos valiutos banknotų, kurių bendra vertė – 1,1 mlrd. JAV dolerių (991 mln. eurų), išspausdintų vienos Rusijos įmonės ir galėjusių dar labiau paaštrinti šios Šiaurės Afrikos valstybės ekonomikos problemas, šeštadienį pranešė JAV Valstybės departamentas.

Valetos vyriausybė jokio oficialaus pranešimo šia tema nepaskelbė, bet laikraštis „Malta Today“ savo „Facebook“ paskyroje pranešė apie 1,1 mlrd. JAV dolerių vertės suklastotų pinigų siuntos konfiskavimą. Vis dėlto vėliau šis pranešimas nebebuvo prieinamas.

„Jungtinės Valstijos gerai vertina Maltos Respublikos vyriausybės gegužės 26 dienos pranešimą apie 1,1 mlrd. JAV dolerių vertės suklastotos Libijos valiutos, išspausdintos „Joint Stock Company Goznak“ – Rusijos valstybinės įmonės – ir užsakytos neteisėto lygiagretaus darinio“, – sakoma Valstybės pranešime.

Departamentas akivaizdžiai turėjo omenyje vadinamąją Tobruko vyriausybę, kurios pajėgos, vadovaujamos maršalo Khalifos Haftaro (Chalifos Haftaro), jau ilgiau kaip metus stengiasi užimti sostinę Tripolį, kontroliuojamą Jungtinių Tautų pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV).

„Tripolyje įsikūręs Libijos centrinis bankas, yra vienintelis teisėtas Libijos centrinis bankas“, – sakoma JAV diplomatinės tarnybos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

„Rusijoje išspausdintos suklastotos Libijos valiutos antplūdis pastaraisiais metais paaštrino iššūkius Libijos ekonomikai“, – pridūrė Valstybės departamentas.

Vašingtonas pažadėjo bendradarbiauti su JT ir tarptautiniais partneriais, kad „atgrasytų neteisėtus veiksmus, kenkiančius Libijos suverenitetui ir stabilumui“.

Tokie veiksmai „nesuderinami su tarptautiniu mastu pripažįstamais sankcijų režimais“, sakoma pranešime.

„Šis incidentas dar kartą pabrėžia būtinybę Rusijai nutraukti savo žalingus ir destabilizuojamus veiksmus Libijoje“, – rašo Valstybės departamentas.

Jungtinių Tautų ekspertai pernai gruodį paskelbtoje ataskaitoje JT Saugumo Tarybai rašė, kad „Goznak JSC“ nuo 2016 iki 2018 metų parūpino Tobruko vyriausybės lygiagrečiam centriniam bankui grynųjų pinigų, kurių bendra vertė – 7,11 mlrd. JAV dolerių (apie 6,41 mlrd. eurų).

Libija tebėra krečiama chaoso nuo 2011 metų, kai buvo nuverstas diktatoriaus Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) režimas.

Šiuo metu Tripolyje reziduojanti NSV, vadovaujama premjero Fayezo al Sarrajo (Fajezo Saradžo), varžosi su Kh. Haftaro remiamais Atstovų Rūmais, kontroliuojančiais didelę dalį Libijos rytinių ir pietinių regionų.

JAV kariškiai anksčiau šią savaitę paskelbė, kad Rusija neseniai slapta pasiuntė į Libiją savo karo lėktuvų, turinčių teikti palaikymą iš oro rusų samdiniams, kovojančiais kartu su Kh. Haftaro pajėgomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
Kas jūs "Mes"?

Libija

Libija portretas
Mes SUNAIKINOME Libija, o dabar apsimetame jos gelbėtojais ! O juk BUVO nemokama sveikatos apsauga, nemokamas mokslas, bedarbio pašalpa 600 $ ir tt
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių