JAV pasiųs į Kiniją aukšto rango pareigūnę, tvyrant dvišalei įtampai

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman (Vendi Šerman) ateinantį savaitgalį nuvyks į Kiniją, siekiant sumažinti augančią įtampą tarp abiejų šalių, trečiadienį paskelbė Valstybės departamentas.

Šis vizitas bus aukščiausio lygio nuo amerikiečių prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) inauguracijos sausio mėnesį.

Kelionė bus surengta, nors vos ne kasdien tarp abiejų galingųjų valstybių kyla ginčų dėl tokių klausimų kaip žmogaus teisės ir kibernetinis saugumas. Tai rodo, jog abi šalys nori bent jau pamėginti sužinoti, ar diplomatija galėtų suteikti daugiau stabilumo dvišaliams ryšiams, neretai vadinamiems svarbiausiais pasaulyje.

„Šios diskusijos yra dalis JAV tebededamų pastangų užmegzti atvirą dialogą su KLR [Kinijos Liaudies Respublikos] pareigūnais, siekiant apginti JAV interesus ir vertybes bei atsakingai valdyti santykius“, – sakoma Valstybės departamento pranešime.

„Sekretoriaus pavaduotojas aptars sritis, kur mums kyla rimtas susirūpinimas dėl KLR veiksmų, taip pat sritis, kur mūsų interesai sutampa“, – priduriama pranešime.

Vis tik planuojama viešnagė nebus tolygi visaverčiam oficialiam vizitui. W. Sherman nevyks į Pekiną – ji nuo sekmadienio praleis dvi dienas rytiniame Tiandzino uostamiestyje.

Anot Valstybės departamento, ji Tiandzine susitiks su aukšto rango pareigūnais, įskaitant užsienio reikalų ministrą Wang Yi (Vang I).

Johnas Kerry (Džonas Keris) – buvęs valstybės sekretorius, tapęs JAV klimato pasiuntiniu – yra vienintelis iki šiol Kinijoje apsilankęs įtakingas J. Bideno administracijos pareigūnas. Jo vizitas buvo surengtas abiem didžiausioms teršėjoms pasaulyje įsipareigojus bendradarbiauti sprendžiant pasaulinę klimato krizę, nepaisant esamų nesutarimų.

J. Kerry irgi nedalyvavo derybose sostinėje – vietoje to jis susitiko su savo kolega Šanchajuje, kur su žiniasklaida paprastai draugiškai bendraujantis buvęs senatorius beveik nesirodė viešumoje.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ir J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) kovą Aliaskoje susitiko su Wang Yi ir aukšto rango pareigūnu Yang Jiechi (Jang Dzieči) per pastebimai įtemptą susitikimą. Jo metu kinų delegacija prieš žurnalistų akivaizdoje užsipuolė Jungtines Valstijas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių