Pereiti į pagrindinį turinį

JAV prezidentas B. Obama žada Afrikai milijardų dolerių investicijas

2014-08-06 07:12
AFP-BNS inf.
Reuters nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį paskelbė planus investuoti milijardus dolerių Afrikoje, Jungtinėms Valstijoms mėginant paveržti iš Kinijos ir Europos vadovaujantį vaidmenį Juodojo žemyno ekonomikos plėtroje.

Tačiau pirmasis juodaodis Amerikos prezidentas ragino Afrikos lyderius neleisti korupcijai arba sukilimams sužlugdyti laimėjimų, žadėdamas naują partnerystę per precedento neturintį viršūnių susitikimą.

„Būdamas prezidentas, siunčiau aiškią žinią, kad Jungtinės Valstijos pasiruošusios būti Afrikos sėkmės partnerėmis – geromis, lygiomis ir ilgalaikėmis partnerėmis“, – pareiškė B.Obama.

„Į Afriką žvelgiame ne vien dėl jos gamtinių išteklių. Pripažįstame Afriką dėl jos didžiausių išteklių – jos žmonių, jų talento ir potencialo“, – jis sakė 45 valstybių ir vyriausybių vadovams.

Antroji iš trijų šio viršūnių susitikimo dienų buvo orientuota į verslą. Į šį forumą taip pat buvo sukviesta daug JAV ir Afrikos verslo magnatų, o B.Obama paskelbė naujų investicijų planą ir privataus sektoriaus bei vyriausybės institucijų finansavimo programas, kurių bendra vertė 33 mlrd. dolerių.

Iš jų 12 mlrd. dolerių turėtų tekti Afrikai itin svarbiam energetikos sektoriui – įskaitant Švedijos ir Pasaulio banko indėlį. Vašingtonas labai suinteresuotas JAV dalyvavimu tokiuose projektuose.

Dar 14 mlrd. dolerių planuojama skirti investicijų projektams, o 7 mlrd. dolerių bus paskirstyta paskoloms, turinčioms skatinti JAV prekių eksportą į Afriką, kuris pastaraisiais metais buvo sumenkęs, nors importas iš to žemyno – daugiausiai naftos – padidėjo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų