Pereiti į pagrindinį turinį

JAV senato lyderiai susitarė kaip išeiti iš aklavietės, sako senatorė (papildyta)

2013-10-16 16:18
BNS inf.
AFP nuotr.

Senato lyderiai trečiadienį susitarė dėl abiejų partijų plano, kad būtų išvengta gresiančio nemokumo ir atidarytos 16 dienų uždarytos federalinės įstaigos, pranešė viena respublikonų senatorė.

Pasak senatorės Kelly Ayotte (Keli Ajot), Atstovų rūmai gali pirmiausia balsuoti dėl šio plano, kad pagreitintų jo priėmimą Kongrese.

„Mano supratimu jie susitarė, bet ketinu leisti apie tai pranešti lyderiui“, – sakė K.Ayotte, atėjusi į Senato respublikonų susitikimą, kuriame turi būti peržiūrėtos būsimo susitarimo su kontrolę Senate turinčiais demokratais detalės.

Susitarimas prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) darbo stalą turėtų pasiekti iki ketvirtadienio, kai JAV Iždo departamentas sako pritrūksiantis pinigų, jeigu Kongresas nepadidins valstybės skolinimosi limito.

Naujojo Senato plano priėmimas respublikonų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose priklauso nuo to, ar jų pirmininkui Johnui Boehneriui (Džonui Beineriui) pateikus šį planą balsavimui, jį palaikys demokratai. Tai rizikingas žingsnis, statantis į pavojų Atstovų Rūmų vadovybę, tačiau atrodo, kad J.Boehneris yra pasirengęs taip padaryti ir užbaigti krizę, kuri labai pakenkė respublikonų įvaizdžiui rinkėjų akyse.

Senate demokratų daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Reidas) ir respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas ( Mičas Makonelas) antradienį vakare ėmėsi derybų ir laukta, kad netrukus bus paskelbtos parengto plano detalės, priimtinos abiem Kongreso rūmams.

Skubėti vertė ne tik kalendorius, bet ir baimė, kad nesutarus kristų kainos finansų rinkoje. Žvelgdami į ateitį įstatymų leidėjai taip pat nerimauja, kad rinkėjai gali juos nubausti kitais metais per Kongreso rinkimus. Nuomonių apklausos rodo, kad visuomenė labiau linkusi kaltinti respublikonus.

„Žmonės pavargo nuo viso to“, – sakė antradienį B.Obama interviu Los Andželo televizijai KMEX.

Vyriausybės veiklos sustabdymas prasidėjo spalio 1 dieną, kai respublikonai Atstovų Rūmuose nesutiko pritarti laikinajam finansavimui, kuris leistų vyriausybei veikti, kol B.Obama sutiks peržiūrėti savo puoselėjamos sveikatos apsaugos sistemos finansavimo ir reformavimo įstatymo. Respublikonai taip pat atsisakė pritarti valstybės iždui leisti daugiau pasiskolinti, kad JAV galėtų vykdyti savo įsipareigojimus.

Respublikonų ultrakonservatyvioji „Arbatėlės“ frakcija, paraginus Tedui Cruzui (Tedui Kruzui), konservatyviam respublikonų senatoriui iš Teksaso, sprendimų terminus pasirinko savo ginklu siekiant atsisakyti sveikatos apsaugos sistemos reformos, kuria norima suteikti paramą dešimtims milijonų neapdraustų amerikiečių. Baltieji rūmai nesutiko atsisakyti B.Obamos pasirašytų šios reformos įstatymų, o demokratų kontroliuojamas Senatas atmetė teisės aktus, kurie leistų respublikonams pasiekti savo tikslų.

Tada respublikonai Atstovų Rūmuose atsisakė savo reikalavimų sveikatos apsaugos sistemos įstatymui. Vis dėlto Kongresas tebekovoja dėl dviejų gana formalių priemonių priėmimo: dėl skubios finansinės paramos vyriausybei ir 16,7 trilijono dolerių skolinimosi ribos padidinimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų