JAV sveikatos pareigūnai leido tęsti skiepijimą „Johnson & Johnson“ vakcina

  • Teksto dydis:

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai penktadienį leido tęsti skiepijimą „Johnson & Johnson“ („J&J“) vakcina nuo koronaviruso, po to, kai šio preparato naudojimas šalyje buvo sustabdytas kilus susirūpinimui dėl galimo ryšio tarp šių skiepų ir neįprastų kraujo krešulių.

Balandžio 14-ąją Jungtinių Valstijų sveikatos priežiūros institucijos pasiūlė sustabdyti „J&J“ vakcinos naudojimą, nes po milijonų Amerikos gyventojų vakcinacijos skiepais nuo COVID-19 „Janssen“ buvo pranešta apie kelis rimtus neįprastų kraujo krešulių su trombocitų kiekio sumažėjimu atvejus.

Penktadienį ekspertų grupė rekomendavo atšaukti šią pauzę, nes skiepų nauda viršijo galimus pavojus.

„Mes padarėme išvadą, kad žinoma ir galima „Janssen“ vakcinos nuo COVID-19 nauda yra didesnė už žinomą ir galimą riziką 18 metų ir vyresniems asmenims“, – sakoma bendrame JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) vadovės Janet Woodcock (Dženet Vudkok) ir JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) pranešime.

CDC vadovė Rochelle Walensky (Rošel Valenski) teigė, kad buvo nustatyta „itin retų krešulių susidarymo atvejų“, pridurdama, kad institucijos ir toliau stebės vakcinavimą.

Remiantis penktadienį paskelbtais duomenimis, iš 3,9 mln. moterų, Amerikoje paskiepytų „J&J“ vakcina, 15 susidarė sunkūs kraujo krešuliai, o trys iš jų mirė.

13 iš tų moterų buvo jaunesnės nei 50 metų. Tarp „J&J“ vakciną gavusių vyrų nebuvo užregistruotų krešulių susidarymo atvejų.

Europos vaistų agentūra (EVA) antradienį pareiškė, kad neįprasti kraujo krešuliai turėtų būti įvardyti kaip „labai retas“„J&J“ vakcinos nuo koronaviruso šalutinis poveikis, tačiau taip pat pabrėžė, kad šių skiepų nauda vis tiek viršija riziką.

Pasak agentūros, jos preparatų saugumo komitetas „priėjo išvadą, kad informacija apie [„J&J“] produktą turėtų būti papildyta perspėjimu apie neįprastus kraujo krešulius su trombocitų kiekio sumažėjimu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių